Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lär av Timrå

Annons
Det är möjligt att sänka skatten i Sundsvall utan att kvalitén på välfärden försämras. Det var Skattebetalarnas förenings budskap när de i går var här för att presentera en jämförelse av landets kommuner som de genomfört. Undersökningen är gjord genom så kallad benchmarking, det vill säga man har jämfört Sundsvall med andra likvärdiga kommuner. Om vår kommun skulle kunna sänka sina kostnader per brukare inom sina kärnverksamheter till genomsnittskostnaden för andra större städer i landet så skulle skatten kunna sänkas med 91 öre per tjänad hundralapp. Omräknat till årsbasis blir det 2 487 kronor för en person som tjänar 22 800 kronor i månaden. Vilken reform från regeringen kan leverera en sådan förbättring av den enskildes hushållsekonomi?
Givetvis är det omöjligt för alla kommuner i landet att vara \"bäst\" och mest effektiva, men ambitionen att vara en genomsnittskommun kan inte vara för hög. Det är inte orimligt att anse att vi i Sundsvalls kommun skall kunna driva verksamheten till en kostnad som inte vida överstiger genomsnittet för liknande kommuner runt om i landet. Jämförelsen mellan kommunerna visar också att det inte tycks finnas något starkt statistiskt samband mellan till exempel höga kostnader per elev i skolan och hög lärartäthet. Snarare är det så att effektiva kommuner som betalar mindre per elev ändå kan ha fler lärare än sämre kommuner.
Sedan är det förstås en politisk fråga att avgöra om de besparingar som kan göras skall läggas på skattesänkningar eller omfördelas till andra områden där de kan tänkas göra bättre nytta. Det borde ligga i alla kommunpolitikers intresse att vilja effektivisera och göra verksamheten bättre. Därför är det sorgligt att endast två av våra lokala politiker symptomatiskt nog från moderaterna båda två var närvarande vid presentationen. Vare sig man håller med Skattebetalarnas förenings strävan att sänka skatten eller inte så borde man åtminstone vara intresserad av att använda varje skattekrona på ett optimalt sätt.
Intressant att notera är att Timrå är den kommun i Västernorrland som klarar sig bäst i skattebetalarnas undersökning. Där skulle möjliga effektiviseringar på kort sikt vara små, cirka 10 öre per tjänad hundralapp. Kanske finns det något för länets övriga kommuner att lära av Timrå?

\"ambitionen att vara en genomsnittskommun kan inte vara för hög

Mer läsning

Annons