Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låsta positioner i EU

/

Annons
I går skrev Frankrikes president Jacques Chirac om det haltande Europasamarbetet på DN:s debattsida. Som oftast när franska politiker talar och skriver är pompöst det ord som först dyker upp i tankarna. Chirac skriver bland annat, något som de flesta är överens om, att alla parter måste bjuda till och vara beredd att kompromissa för att nå en överenskommelse om EU:s långtidsbudget.
Just kompromissvilja är också något han menar att fransmännen har visat prov på. Det är lätt att ställa sig frågande inför ett sådant påstående. Snarare är det så att fransmännen har krävt att Storbritanniens rabatt på medlemsavgiften skall tas bort, något som britterna är beredda att diskutera först om också den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP) förs upp på förhandlingsbordet. Där är det dock stopp från den franska regeringen och presidenten. När EU:s handelskommissionär Peter Mandelson för några veckor sedan diskuterade nedskärningar i jordbruksstöden med USA inom ramarna för WTO så slog fransmännen bakut och ifrågasatte Mandelsons mandat.
Utöver det faktum att EU:s jordbrukspolitik är ineffektiv och enormt kostsam så är den också omoralisk. Den skapar ett överflöd av subventionerat spannmål som sedan dumpas på världsmarknaden. Detta slår undan benen på fattiga bönder i tredje världen som omöjligen kan konkurrera med skattesubventionerad EU-mat. Att vi svenskar, holländare och andra som är stora nettobetalare till EU skall behöva betala dyra medlemsavgifter för att fransmännen skall slippa modernisera sitt näringsliv är orimligt.
Det som är basen i det europeiska samarbetet, den gemensamma marknaden, tycks för Chirac snarare utgöra ett problem än en möjlighet. Rädslan för konkurrensen från billiga varor från Bratislava eller billig arbetskraft från Kraków gör att frihandel ses som ett hot mot de rika länderna. Denna tanke är fransmännen långtifrån ensamma om, även i Sverige tycks tanken på att stängda gränser, höga tullmurar och kvoter för införsel ha sina anhängare inom fackföreningar och politiska vänsterpartier.
Det finns en hel del att diskutera när medlemsländernas stats- och regeringschefer i dagarna träffas för ett informellt toppmöte. Förutsättningarna för att de låsta positionerna skall dyrkas upp verkar dock i dagsläget små.

"frihandel ses som ett hot

Mer läsning

Annons