Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt de demokratiska glasögonen sitta kvar

/

Det såg ljust ut för Feministiskt initiativ i samband med Europaparlamentsvalet, men sedan dess har opinionsmätningarna talat olika språk. Partiets anhängare ser nu chansen att föra Fi in i riksdagen, och kanske kommer det att gå vägen.

Annons

Det gäller givetvis att bryta fram genom bruset om så ska ske, och det har partiet verkligen gjort på senare tid. När tidningen Journalisten (4/9) frågade ut partierna om deras mediepolitiska förslag framkom det att Fi vill inrätta ett slags "observatorium" för kontroll av media. Enligt artikeln skulle detta organ kunna "bötfälla publicister för grova överträdelser av jämställdhetsmål", som ett sätt att bekämpa bland annat kvinnofientliga kommentarer. Vilka som skulle övervaka pressen framgick inte, men för alla med någon insikt i hur pressfriheten fungerar lät förslaget oroväckande.

Men sista ordet var inte sagt, för när förslaget började möta kritik kom plötsligt en pudel. På sin öppna Facebooksida förklarade riksdagskandidaten Lotten Sunna att Journalisten förvisso hade citerat henne korrekt, men att partiets pressjour hade formulerat sig felaktigt när enkätfrågorna som låg till grund för artikeln besvarades. Partiet ville inte alls införa bötfällning eller skadestånd som påföljd, utan bara – och eventuellt – en avgift liknande den som Pressens opinionsnämnd kan utkräva. Något färdigt förslag eller kongressbeslut fanns heller inte, intygade Sunna.

Därmed var branden hjälpligt släckt, men samtidigt vittnade turerna tydligt om att Fi i hög utsträckning är ett parti av aktivister – och inte ett parti som alla andra. I ett parti med större erfarenhet och professionalitet skulle det vara otänkbart att en politisk tjänsteperson på hög nivå på eget initiativ skulle framställa det egna partiet som en potentiell fiende till tryckfriheten, men i Fi är detta uppenbarligen fullt möjligt. En sådan ordning kommer inte att hålla i längden. Som nytt och oprövat parti har Fi allt att bevisa, och det finns en gräns för hur många hugskott som kan passera innan det börjar få kännbara negativa konsekvenser.

Man kanske är det så enkelt att Fi vill uppfattas som ett gäng glada amatörer som låter saker och ting bli som de blir? Det finns en del som tyder på att så är fallet. Natten till måndagen klistrade Fi:s medlemmar exempelvis upp rosa glasögon tillsammans med uppmaningen "låt dem sitta kvar efter valet också" på andra partiers valaffischer och annonser. I ett pressmeddelande förklarade Fi att aktionen skulle pågå i ett dygn, och att partiet därefter skulle plocka ner glasögonen. Aktionen försvarades också med motiveringen att Fi saknar pengar och därför måste hitta nya grepp för att nå ut med sitt budskap.

Det är inte alla partier som skulle kunna få så många medlemmar på fötter för att kidnappa andra partiers affischkampanjer – inte ens temporärt och med glimten i ögat. Men det kan Fi. Att partiet självt har rosa glasögon på sig behöver ingen tvivla på. Frågan är bara om de demokratiska glasögonen sitter där de ska.

Mer läsning

Annons