Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt dom stanna

Annons
Den första måndagen i oktober varje år firas den internationella barndagen. Det är i dag. I dag tänker vi lite extra på alla de flyktingbarn som gömmer sig i Sverige för att regeringen tillsammans med moderaterna röstade ner den allmänna flyktingamnestin. På alla de tusentals barn här hemma och utomlands som misshandlas och utnyttjas av människor utan vare sig hjärta eller hjärna. På de barn som blir oskyldiga offer för terrorism i till exempel gisslandramat i Beslan eller nu senast i nya självmordsdåd på semesterön Bali.
Det är lätt att känna vanmakt över det faktum att vi inte snabbt kan utplåna den omänskliga terrorismen, att vi inte kan sätta stopp för utnyttjandet av barn runt om i världen. Det är ett arbete som är enormt viktigt men som kommer att ta tid, om det ens är möjligt att helt komma till bukt med. Kanske är det så att så länge det finns människor på den här planeten så kommer det att finnas de som utnyttjar och begår hemska handlingar mot sina medmänniskor.
Vi köper att dessa företeelser förekommer, hur hemska de än må vara. Men när regeringen och moderaterna med berått mod väljer att rösta emot en flyktingamnesti för de familjer som finns gömda i det här landet finns det all anledning att bli upprörd. Här har vi verkligen möjligheten att göra en skillnad för ett antal människor. Vi har möjligheten att radikalt förändra deras liv till det bättre, men vi avstår från att göra det. Det är skamligt.
Förvisso säger sig nu regeringen och stödpartierna ha kommit överens om att avvisningshotade flyktingbarn och barnfamiljer skall få en ny prövning. Vi törs dock inte ta ut något i förskott, regeringen har ju lurat byxorna av stödpartierna förut. Och i väntan på att få klarhet i vilka regler som verkligen gäller tvingas alla berörda familjer att fortsätta att gömma sig för att inte bli tvångsavvisade.
I fredags demonstrerade ett stort antal människor på torget i Sundsvall för att familjen Hadzics och Mohammad Attarbashi skall få stanna i Sverige. Det är oerhört glädjande att se vilken uppslutning som finns dels här lokalt, dels runt om i landet för en generös flyktingpolitik.
Nu hoppas vi bara på att regeringens senaste eftergift till stödpartierna inte är ett spel för gallerierna, utan att avvisningshotade barnfamiljer verkligen får stanna i trygghet.

"regeringen har ju lurat byxorna av stödpartierna förut

Mer läsning

Annons