Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LEDARE: Clinton följer Obamas kurs

/
  • Om de amerikanska väljarna är lika imponerade av Hillary Clinton som statsminister Stefan Löfven (S), har hon goda chanser att bli USA:s nästa president.

Beskedet att Hillary Clinton ställer upp i det amerikanska presidentvalet nästa år tillhör årets minst överraskande nyheter.

Annons

Man bör naturligtvis inte utropa henne till segrare redan nu, mer än åtta månader innan Demokraternas nomineringsprocess inleds och ett och ett halvt år innan valet går av stapeln. Förra gången Clinton ställde upp, 2008, var hon också självskriven på förhand, men nådde inte ens sitt partis nominering. För att Clinton ska bli president krävs dessutom att Demokraterna vinner sin tredje raka mandatperiod vid makten. Och det är inte vanligt.

Samtidigt är det svårt se hur Clinton ska kunna besegras i ett primärval. För åtta år sedan sågs Barack Obama redan på förhand som en formidabel motståndare. Att han kunde samla in stora summor pengar var välkänt och hans starka stöd bland afroamerikaner gav honom en grund att stå på. Den här gången nämns få seriösa utmanare inom Demokraterna.

Dessutom riskerar den republikanske kandidaten att skadas av en utdragen process där denne tvingats inta extrema positioner för att göra partiets Teapartyfalang nöjd. Det lär, om inte annat, närvaron av den högerradikale Texassenatorn Ted Cruz, som redan har meddelat sin kandidatur, garantera. Dessutom försvinner partiets fördelar från mellanårsvalen. När en president ska väljas går fler och röstar – inte minst unga, svarta och latinos. Det är grupper som traditionellt stödjer Demokraterna. Därför är Clinton storfavorit att vinna sitt partis nominering – och grundtipset i slutrundan.

Hillary Clinton framstår dessutom som osedvanligt gott presidentmaterial. Det är visserligen ett svaghetstecken för den amerikanska demokratin att två familjer konstant avlöser varandra i Vita huset – det är möjligt att hennes republikanske motståndare blir George W Bushs lillebror Jeb Bush.

Samtidigt går det inte att förneka att Hillary Clinton är hyperkvalificerad för uppgiften. Efter två mandatperioder i senaten, fyra år som utrikesminister och åtta år som en av de mest aktiva first ladies någonsin har hon ett CV som ingen potentiell utmanare kan matcha.

Hur Clinton kommer att förhålla sig till Obama beror mycket på hur hans opinionssiffror ser ut när valkampanjen går in i sitt slutskede. Men det är redan tydligt att en Clintonseger i mycket innebär en sakpolitisk förlängning av Obamaadministrationen. Det gäller inte minst i utrikespolitiken.

Medan Republikanerna ifrågasätter både uppgörelsen med Iran om landets kärnteknikprogram och öppningen mot Kuba lär dessa ligga fast med ytterligare en demokrat i Vita Huset. Medan Republikanerna tvistar om huruvida USA antingen ska ta ett stort steg tillbaka eller vara mer villigt att använda sig av militära medel för att försvara sina intressen, är Clinton en garant för ett fortsatt engagerat USA som i alla fall gör en ansats att lyssna på andra.

Mer läsning

Annons