Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LEDARE: Jobben blir en jobspost för Löfven

/
  • En påtagligt inspirerad Stefan Löfven öppnade S-kongressen på fredagseftermiddagen.

Det var ett nyhetsfattigt tal som öppnade S-kongressen, konstaterar ledarredaktionens utsände Jens Runnberg

Annons

S partiledare Stefan Löfven var i toppform på fredagseftermiddagen.

Han studsade in till pressträffen inför sitt öppningsanförande på S-kongressen här i Västerås och han trivdes synbart under talet.

Det hade han inga skäl till.

S är riktigt illa ute politiskt just nu.

S har förlorat var sjunde väljare sedan januari och är nu nere på Juholtnivåer i partisympatier.

Signalordet "Framtids-" trummas in framför var och varannan S-företeelse. Det är ett utmärkt tecken på att S förstår att en allt större andel i framtiden kommer att inse att S har sina bästa år bakom sig.

S har sina kärnväljare bland äldre i glesbygden. Bland män 18-44 år röstar cirka 30 procent på M och cirka 20 procent på SD respektive S.

Bland väljarna 18-29 år röstar cirka 17 procent på S, att jämföra med 24 procent för det största partiet i gruppen – M. Bland unga väljare utmanar ett växande MP med 15 procent om titeln näst största parti.

Det är svårt att vara framtidspartiet och samtidigt ha sin tyngdpunkt bland sistagångsväljarna. Samma nyspråk präglar den lista över vallöften som S redovisade inför kongressen. Enligt den har S endera infriat sina vallöften eller påbörjat genomförandet. Inte ett enda vallöfte har brutits.

Puh.

En S-kongress har alltid att hantera falangstriderna. Ute i den djupa rörelsen är nykeynesianismen, vilken även Anders Borg hade en släng av, den dominerande doktrinen.

SvD:s rundringning visade på fredagen att höjda skatter och mer lån till offentliga investeringar var vad de flesta partidistrikt hoppades skulle bli utfallet av kongressen.

Löfven markerade i sitt tal mot denna hållning, där ju även LO eldar på. En massivt ökad skuldsättning tycks inte vara aktuell.

För S är som vanligt offentliga sektorn och statliga insatser nyckeln när det gäller jobb – inte företagen och de små jobbskaparna.

I det nyhetsfattiga talet nämnde nu Löfven siffran 10000 nya jobb, som ska falla ut i det arbete som Ardalan Shekarabi leder med att göra om offentlig upphandling så att exempelvis företag som vinner ett kommunalt kontrakt ska tvingas förbinda sig att låta en del av jobben som utförs gå till långtidsarbetslösa.

Löfven manade till "gnetande" och tålamod med jobbmålet om EU:s lägsta arbetslöshet 2020, men inget tyder på att kongressombuden kommer att belönas om de lyckas uppbåda sådant.

Den så kallade jämviktsarbetslösheten i ekonomin ligger enligt regeringens egna experter stilla till 2019 och flera åtgärder har bedömts ge bortfall av jobb.

Löfven höll ett retoriskt starkt talavsnitt när det gällde migrationspolitiken, med en parallell till de ester som flydde under andra världskriget, men även här saknade talet förslag på hur de nya svenskarna snabbare ska komma i jobb.

Jobben ser ut att bli "framtidspartiets" framtida jobspost.

Mer läsning

Annons