Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LEDARE: Låt elever programmera i skolan

/

Nyligen rapporterade DN Ekonomi om en prognos om att digital teknik inom 20 år kommer att slå ut hälften av alla yrken som vi har idag. Det handlar framförallt om rutinjobb inom handel och administration som kommer att påverkas.

Annons

Men det är inte uteslutande lågutbildade yrken som riskerar försvinna. Även i högutbildade sektorer kan vi se hur digitalisering har svept över branscher som media och bankväsendet. Konservativa branscher tvingas hitta nya affärsmodeller för att klara av konkurrensen.

Den digitala omställningen kräver en politik som stödjer en strukturomvandling. Det är inte bara upp till företagen. För samtidigt som jobb försvinner tillkommer nya.

I Kina, Estland och Storbritannien har man tagit steget och skrivit in programmering i läroplanen. Det är ett sätt att från samhällets sida visa hur viktigt det är att låta unga tillgodogöra sig ny teknik.

IT-sektorn är en bransch som skriker efter kompetens. i år behöver branschen anställa 30000 personer och behovet väntas öka. Programmerare är redan idag den största yrkeskategorin i Stockholm. Men den digitala omställningen kräver betydligt fler.

Idag är IT-sektorn beroende av arbetskraftsinvandring. Den är sårbar om man enbart sig på programmerare och utvecklare från andra länder. Vad gör man när svensk arbetsmarknad inte längre är lika attraktiv och välutbildade IT-utvecklare istället väljer att åka någon annanstans?

Därför bör Sverige följa Kina och Storbritanniens exempel och införa programmering i skolan. Det är trevligt med syslöjd men det är ingen kunskap som kommer att ge elever arbetsmöjligheter i framtiden i någon större utsträckning. Istället är det viktigt att rusta elever för det arbetsliv som kommer att möta dem senare.

Sverige har stora internationella konkurrensfördelar. Vi har gjort stora digitala investeringar och har internationellt sett ett väl utbyggt bredbandsnät. Internetanvändandet är bland de högsta i Europa. Nu behöver kunskapsnivån höjas i större grupper och då är skolan en utmärkt plats att börja.

Digitaliseringen kommer att innebära utmaningar men ger också en frigörelse för den som behärskar tekniken. Med små resurser kan man starta företag på en global marknad och bosätta sig överallt där det finns uppkoppling!

Svenska företag och politiker riskerar att missa tillväxtpotentialen i ny digital teknik om de inte agerar i tid. Och svenska elever riskerar att hamna utanför den globala arbetsmarknaden om de inte får ta del av framtidens viktigaste kompetens.

Mer läsning

Annons