Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LEDARE: Nu ska Åkesson ge besked

/
  • Flera medier uppgav i går att Jimmie Åkesson kan vara på väg tillbaka som partiledare för SD efter en sjukskrivningsperiod.

Jimmie Åkesson vore ett lyft för SD om han nu är frisk nog att ersätta tillförordnade Mattias Karlsson på partiledarposten.

Annons

På måndagseftermiddagen publicerade Expressen uppgifter om att Jimmie Åkesson återvänder som partiledare för Sverigedemokraterna efter drygt fem månaders sjukskrivning.

Det är något som i så fall kommer att bli officiellt på en presskonferens på fredag. Uppgifterna har dock redan bekräftats av Markus Jonsson, politisk redaktör för SD-nättidningen Samtiden, enligt Expressen.

Samtidigt uppges Åkesson enligt källor till DN överväga att i höst träda tillbaka efter tio år som partiledare.

Åkessons comeback kommer att ha stor betydelse för det politiska samtalet framöver. Han är en rutinerad politiker, populär inom partiet och har ett starkt stöd i SD:s väljarkår.

SD har haft en turbulent tid under Åkesson bortavaro. Ett antal företrädare för partiet har gjort rejäla klavertramp. Bland annat har SD:s dåvarande partisekreterare, tillika andre vice talman i riksdagen, Björn Söder uttalat sig om judar, på ett sätt som hamnade på listan som den sjätte mest antisemitiska händelsen 2014 av det internationellt ansedda Simon Wiesenthal-centret.

Incidenten var också något som påminde omvärlden om SD:s nazistiska rötter. Det är nödvändigt att påminna om att SD inte är ett vanligt parti, eftersom det är en bister sanning.

Även internt har det varit turbulent med bland annat ett konfliktfyllt partisekreterarbyte. Söder fick mot sin vilja, tidigare än han skulle önskat, stå tillbaka till förmån för nuvarande partisekreteraren Richard Jomshof.

En bister maktkamp om ledarskapet i Stockholm har också blottat ideologiska skiljelinjer mellan den moderata partiledningen och de mer nationalistiskt radikala gräsrötterna i ungdomsförbundet, SDU.

Mattias Karlsson har vikarierat som partiledare under Jimmie Åkessons sjukskrivning. Karlsson var också den som bröt konsensus i riksdagen och beslutade att SD skulle fälla regeringens budget, vilket pressade Stefan Löfven att utlysa nyval.

Karlsson sa att han ville göra nyvalet till en folkomröstning om svensk invandringspolitik, något som förstärkte intrycken av SD som ett enfrågeparti, vilket är något Åkesson gjort allt för att komma bort ifrån.

Karlsson må också hållas ansvarig för SD:s val att begära misstroendevotum mot Löfven i riksdagen - en tom gest.

Med Decemberöverenskommelsen kom SD:s inflytande i svensk rikspolitik att begränsas en hel del. Det är ett trängre politiskt landskap Åkesson i så fall återvänder till.

Mer läsning

Annons