Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LEDARE: Vi tappar i konkurrenskraft om eleverna inte pluggar längre och hårdare

Produktiviteten i svensk ekonomi har stagnerat efter 2006.

Annons

Att det är ett problem är alla, från Centerpartisten Emil Källström, LO-ekonomen Torbjörn Hållö och Svenskt Näringsliv överens om när frågan diskuteras under ett seminarium på den pågående politikerveckan i Almedalen.

Lågkonjunkturen är en av orsakerna till försvagningen av produktivitetstillväxten, en annan är den stora invandringen av unga människor med låg eller kort utbildning, men dessa är heller inte de enda förklaringarna. De faktorer som Sveriges företagare upplever som de största hindren för investeringar är utbildning, regelverk och lagar samt tillgång till finansiering.

Utbildning korrelerar med teknisk innovation och produktivitet. Skolelevernas försämrade skolresultat kommer på sikt sannolikt ha en negativ effekt på produktiviteten och på så vis bidra till en försämrad konkurrenskraft.

Det svenska utbildningssystemet har många förbättringsmöjligheter. Även när det kommer till högskolestudier ligger Sverige dåligt till - andelen av de som påbörjas högskolestudier och faktiskt också tar en examen från högskola eller universitet är lägre i Sverige än i jämförbara länder.

En av anledningarna till detta är rimligtvis att avkastningen på högre studier är lägre i Sverige än i många andra länder. Sverige har svårt att konkurrera om de högproduktiva, som lockas av väsentligt bättre utväxling på studierna då de arbetar i USA, Schweiz eller Singapore.

Sverige har sju år av nolltillväxt bakom sig. En konsekvens av finanskrisen är att unga innovativa företag, som 1996-2009 bidrog mest till produktivitetstillväxten, nu har svårare att få finansiering. Det ger tyvärr negativa konsekvenser för både investeringar och tillväxt.

För att få ett godkänt slutbetyg måste man ha godkänt i alla ämnen. Detsamma gäller för Sveriges utveckling: fler måste studera hårdare och längre, samtidigt som regler och lagar för företagande förenklas i stället för att, som regeringen gör nu, försämra möjligheterna för företagarna.

Mer läsning

Annons