Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leva på kredit

Annons
Regeringens företrädare hävdar att de offentliga finanserna är \"urstarka\". Det är både sant och falskt. Sverige har haft några bra år, tillväxten har varit hygglig och vi har befunnit oss i en bra konjunktur. Då skall man se till att lägga undan en del pengar för sämre tider. För sådana kommer, förr eller senare. Samtidigt lånar vi pengar till en stor del av statsbudgetens utgifter. Den budget som regeringen presenterade för några veckor sedan är underfinansierad med mer än hundra miljarder kronor de kommande åren.
Märk väl att överskottet i de offentliga finanserna främst kommer från pensionssystemet pengarna tillhör landets pensionärer och kan inte hur slarvigt som helst räknas i de offentliga finanserna.
I fjol gick kommuner och landsting bättre än beräknat. Överskottet var några miljarder kronor bättre än man trott. Men det är inte tillräckligt bra då var tredje kommun fortfarande inte klarar sin ekonomi och många av landstingen, inte minst vårt eget, har det ekonomiskt tungt.
Det är mot den bakgrunden en alldeles för enkel bild att beskriva läget som bra. Fjolårets \"goda\" resultat kommer främst av engångshändelser (momsåterbetalning på parkeringsavgifter, färre röda dagar med mera) men också av att kommunerna och landstingen hållit hårt i pengarna och höjt skatterna.
I 103 kommuner och landsting höjdes skatten med i snitt 34 öre. I år sker ännu en höjning i 87 kommuner eller landsting. Den genomsnittliga kommunalskatten är snart 32 kronor. Detta är en viktig förklaring till överskottet.
Och behållningen i den offentliga kassan behövs sannerligen. De kommande tio åren pensioneras ett stort antal anställda och skulden för avtalspensioner ligger över hundra miljarder kronor. Många kommuner ställs också inför tuffa utmaningar när det gäller befolkningsutvecklingen. Den ökar kraven på tjänster och service och boende för äldre människor.
Ett annat viktigt skäl för att hålla hårt i pengarna och se till att det blir fortsatta överskott är att inte lämna över en skuld till våra barn. Det perspektivet glöms ofta bort. Det är ett slags solidaritetsfråga att vi som lever och verkar nu, skall lämna över de offentliga finanserna i ett gott skick till nästa generation. Vi får inte leva på kredit och skicka notan till framtiden.

\"Pengarna tillhör landets pensionärer


Mer läsning

Annons