Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Levande antisemitism

I början av februari publicerades en uppseendeväckande notis på DN:s familjesida.

Annons
I början av februari publicerades en uppseendeväckande notis på DN:s familjesida. Den handlade om Georgiens avlidne premiärminister Zurab Zjvania. I texten gavs Zjvania epitet \"jude\" och vidare att han att haft korrupta kontakter med \"den judiske miljardären\" George Soros.
Detta uppmärksammades av en alert ledarredaktion vid Upsala Nya tidning som också kunde påvisa en kuslig likhet med en text som fanns publicerad på Den svenske nationalsocialistens hemsida. Så var det. Texten var i DN skriven, eller snarare plagierad, av dess familjeredaktör Kerstin Vinterhed. DN:s ansvarige utgivare har bett om ursäkt och skyllt på tidsbrist och dålig källkontroll. Mer än så har det inte blivit.
I Expressen fortsatte Leo Lagerkrantz senare debatten. Han pekade bland annat på andra texter som Vinterhed skrivit, där hon inte klarat att hålla rågången tydlig: försvarande av tecknaren Lars Hillersbergs judekarrikatyrer (under beteckningen satir) och även ursäktande stön om Ahmed Rahmi, en notoriska judehatare. Som Lagerkrantz konstaterar borde den ansvariga utgivaren på DN reagerat mycket hårdare. Det är inte bara pinsamt, utan oanständigt.
Samma sak som i DN skedde i Dala Demokraten i fjol. Göran Greider, DD:s chefredaktör tog avstånd från sin egen tidning och skrev att \"det är bara att erkänna att det var ett misstag att publicera Jörgen Dicanders artikel på Dala-Demokratens kultursidor. Den innehöll generaliserande påståenden som kunde tolkas som gränsande till det antisemitiska och flera personer reagerade, med rätta, på artikeln\", skrev Greider bland annat till läsarna. Artikeln handlade om Israel Shamirs bok \"Blommor i Galiléen\". Boken har uppmärksammats internationellt på grund av sitt antijudiska budskap. Författaren använder till och med en nazistisk terminologi och betecknar den amerikanska ockupationsmakten i Irak som \"ZOG, Zionist Occupation Government\".
Den franske förläggaren drog tillbaka boken efter att hatpropagandan påtalats. I DD-recensionen fanns inte några kritiskt ord om boken. Skribenten tvärtom hyllade och förstärkte dess budskap. Vidare meddelades att Israels agerande på Västbanken \"kamouflerades av den av judarna styrda pressen och massmedia, t ex CNN\". Recensenten refererade till \"det av den judiska lobbyn styrda USA\". Judar i Israel beskrivs i enlighet med traditionella stereotyper. Där fabuleras om judiska konspirationer, inte minst föreställningar om judarnas enorma makt och deras manipulationer av medier och politik. Så har det förvisso låtit genom historien. Att spyor som Dicanders kastas ut i ett så kallat Israelkritisk sammanhang gör inte saken bättre. Vi behöver en ständig vaksamhet, över orden och över de värderingar som stigmatiserar andra människor. Framförallt: Tro inte att antisemitismen är död.

Mer läsning

Annons