Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberal utan patent

/
  • En tredelad föräldraförsäkring är ett liberalt förslag för att motverka bristen på jämlikhet mellan kvinnor och män, menar ST:s krönikör Jenny Sjödin.

Annons
Den längsta debatten under folkpartiets landsmöte i Göteborg för en tid sedan var nog den som handlade om föräldraförsäkringen. En del funderingar väcktes hos mig då jag lyssnade på argumentationen. Många hävdade till exempel att en tredelad föräldraförsäkring (en tredjedel vardera för föräldrarna och en tredjedel till valfri person) skulle innebära tvång ifrån statens sida. Staten skulle alltså tvinga oss att leva efter ett speciellt mönster...
Jag ser dock inte hur det argumentet går ihop med annan \"självklar\" liberal retorik. Aldrig annars menar man att ekonomiska styrmedel är ett oacceptabelt tvång. Vi brukar tvärtom hävda att ekonomiska styrmedel kan fungera som goda incitament, exempelvis för att försöka demokratisera länder, eller förmå människor att söka jobb genom att göra det till en förutsättning för att få ut socialbidraget. Lever du inte upp till kraven som staten ställer så blir du utan bidrag, heter det. Vill du å andra sidan inte ha socialbidraget är det ingen som tvingar dig att söka jobb. Samma typ av argument går utmärkt att använda för en tredelad föräldraförsäkring.
Oavsett ståndpunkt i debatten tycker jag att vi ska sluta att använda begreppet tvång då det urholkas när det används så lättvindigt. Här plockar ju dock motståndarna till en tredelad försäkring lätta poänger detta eftersom ordet tvång per automatik förknippas med auktoritär socialism inom folkpartiet. Om liberalerna i stället gjorde upp med besattheten av ordet, så föll kanske fler för den delade modellen. Det handlar inte om tvång utan att uppmuntra föräldrar att vara jämställda och det är väl ändå en åtgärd som staten har rätt att
göra. Dricker föräldrarna för mycket så får socialtjänsten gå in med pekpinnen, är föräldrar inte jämställda får staten försöka att påverka det förhållandet med ekonomiska styrmedel.
Jämställdhet är betydligt mer neutralt än motsatsen. Och dagens samhälle är inte jämställt. Kvinnor stannar hemma med barnen fem gånger mer än män. Till skillnad från män har de svårare att få arbete om de är i fertil ålder. Det är allt annat än neutralt att hävda att den ordningen ska fortsätta. Jag skulle kunna påstå att det är dem som är emot reformen med tredelad försäkring som inte är liberala. Å andra sidan har jag slutat lägga patent på liberalismen efter att själv ha beskyllts så mycket för att inte vara liberal och det bara för att jag stödjer ett självklart steg mot ökad jämställdhet.
Jenny Sjödin, Feministisk vänsterliberal

Mer läsning

Annons