Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livet efter decemberöverenskommelsen

/

Oppositionspolitiken är död – länge leve oppositionspolitiken! Så kan de senaste veckornas överdrivna farhågor om att Alliansen kommer att lägga sig platt för regeringen sammanfattas.

Annons

Decemberöverenskommelsen säger bara att allianspartierna ska släppa igenom regeringens budget. I övrigt är det oppositionspolitik som gäller. Jag leder en opposition och ingenting annat, som den nyvalda moderatledaren Anna Kinberg Batra slog fast under onsdagens partiledardebatt i riksdagen, där flera trender som sannolikt kommer att prägla svensk politik 2015 blev tydliga.

För det första är Alliansen nästan lika sammansvetsad i opposition som i regeringsställning. Partiledarna trycker visserligen på olika saker – FP har bestämt sig för att driva Natofrågan medan KD spinner vidare på sin artikel om migration och integration (DN Debatt, 18/12-2014) – men de hade pratat ihop sig innan debatten och replikerade inte på varandra. Det är ett upplägg som fungerar fint i regeringsställning, men om de mindre allianspartierna ska kunna utvecklas åt olika håll och profilera sig innan nästa riksdagsval måste allianstyglarna lossas.

Det problemet har inte Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Ytterkantspartierna, som båda två står utanför decemberöverenskommelsen, gick under debatten i opposition mot allt och alla. Men medan Jonas Sjöstedt (V) är inriktad på att maximera sitt sakpolitiska inflytande har SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson bestämt sig för att skapa kaos. Fjolårets besked, att SD tänker fälla alla regeringsbudgetar som inte minskar invandringen, följdes under partiledardebatten av en tröttsam misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven (S).

En tredje trend är att säkerhet och försvar i kanonfart har utvecklats till en prioriterad fråga på den politiska dagordningen. Det handlar dels om att Alliansen vill utreda Natomedlemskap, dels om efterdyningarna av förra veckans terrordåd i Paris.

Sist men inte minst blev det uppenbart att både regeringen och Alliansen känner ett stort behov av att understryka hur viktig decemberöverenskommelsen är. Troligtvis för att legitimera uppgörelsen bland sina partikamrater som inte enbart har uttryckt sig i positiva ordalag.

Sannolikt var det därför partiledarna betonade att det är ramarna de är överens om, inte politikens innehåll, och att de ser fram emot att möta varandra i debatter både i och utanför riksdagen. Eller som Stefan Löfven (S) uttryckte saken i sitt inledningsanförande: Nu börjar striden om sakfrågorna. Låt de bästa idéerna vinna!

Mer läsning

Annons