Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löfven och det svenska löftet

Annons

Tre delar När ett ”vi” och ”de”-tänkande börjar få fäste i ett land, och när det tänkandet fäster sig även på den högsta politiska nivån i landet, då behövs en stark motkraft för att hålla ihop landet. Vi och de, stad och land, in- och utlandsfödda, gamla och unga, produktiva och icke produktiva. Vi och de – ”vi” är starkast, ”de” kan vi ha det bättre utan.

Stefan Löfven (S) gav svar på detta i sin första partiledardebatt förra veckan när han talade om det ”svenska löftet”. Det är ett löfte som kommer att utgöra motkraften till klyvningen av landet, något som kommer att hålla ihop Sverige.

Löfvens löfte består av tre delar. Nummer ett är kunskap. Alla ska ha rätt till kunskap. Vårt gemensamma löfte är att alla barn ska få kunskap. Det är en investering som är viktig för individen men minst lika viktig för alla andra i detta land.

I den globala ekonomins konkurrens är det en stor fördel för ett litet land som Sverige att ha en välutbildad befolkning. Individernas kunskap är den enda garanten för att vi inte ska slås ut. Därför är det viktigaste löftet vi kan utställa: möjligheten till kunskap.

Nummer två är trygghet.

Det är inte så att ”hungriga vargar jagar bäst”. Trygghet handlar inte bara om att känna den i stunden vi själva är försvagade. Det är större än så. Trygghet är att veta att ens föräldrar har det bra trots att de inte länge kan ta hand om sig själva. Det är att kunna lämna sina små barn på förskolan eller skolan och kunna fokusera på jobbet. Trygghet är att veta att allt inte är kört för att man har förlorat jobbet eller blivit sjuk. Trygghet ger möjlighet till långsiktig produktivitet i samhället.

Nummer tre är jämlikhet.

Arbetskraftsinvandring, kvinnors arbetskraftsdeltagande, flyktingmottagande är exempel på relativt nya tillskott på arbetsmarknaden. Och förutsättningen för att göra dessa grupper likställda på arbetsmarknaden är exempelvis förskola, föräldraledighet och antidiskrimineringslagar.

Ska vi få lilla Sverige som fortsatt aktör i den globala världen måste vi jobba ännu hårdare på jämlikheten.

Själv ser jag det svenska löftet som ett löfte om ett fritt liv. Som ett löfte att om jag stödjer dig så kan dina framgångar i sin tur bli mitt stöd. Din kunskap, din frihet och din framgång är inte bara till nytta för dig. Det är till nytta för hela Sverige.

Mer läsning

Annons