Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Luft under vingarna

Annons
Under många år var luften under vingarna i riksdagspartiernas ungdomsförbund och jag menar samtliga förbund i tunnaste laget. Siffrorna över antalet medlemmar var under 70- och 80-talen löjeväckande uppblåsta, detta var en offentlig hemlighet känd av alla medlemmar som inte var blinda och döva åtminstone från distriktstyrelsenivå och uppåt.

Så när nu- och förutvarande SSU-potentater skakas av en kedjereaktion av uppdagat fuskande är det ingen ny företeelse. Samtidigt konstaterar jag med ett leende på läpparna att reaktionerna från övriga ungdomsförbund varit till synes ovanligt försiktiga. Varför det tror ni? Kanske för att till exempel Liberala ungdomsförbundet beslogs med fusk i början på 1990-talet och räfst och rättarting följde och visst togs också centerungdomarna med brallorna nere? Så att nu gasta allt för mycket innebär en risk för att det klirrar i det egna glashuset.

Men det måste tillägga att ungdomsförbunden med undantag för SSU och Ung vänster bättrat sig. I ansökningarna till statens ungdomsstyrelse redovisade (år 2003) CUF strax över 2 100 medlemmar mellan 7 och 25 år, Muf drygt 6 000 medlemmar, Luf 1 874 medlemmar och Grön ungdom 1 742 medlemmar i bidragsberättigad ålder. Jag kan inte avgöra riktigheten i dessa siffror annat än att de förefaller rimliga. Däremot är redovisningen från SSU respektive Ung vänster någonstans mellan dikt och förbannad lögn.

Alla ni som tror att Ung vänster hade strax över 14 000 betalande medlemmar (7-25 år) 2003 ombedes maila ledarredaktionen. 2003 redovisade SSU i sin tur 19 281 betalande medlemmar i bidragsberättigad ålder. Här står det redan klart att man fuskat å det grövsta, ja, medlemsantalet skall ju till och med ha växt under 2004. Om bevekelsegrunderna sedan är att sko sig ekonomiskt eller om det är som det hävdats, ett försök av högerfalangen i SSU att behålla makten, kan kvitta. De som kan vara morgondagens makthavare har utöver en gedigen politisk skolning lärt att fusk lönar sig. Detta är kusligt. Än värre är att fenomenet inte är nytt, det visas om inte annat av att fifflet med medlemsredovisningen inom SSU föregåtts av en rad andra skandaler inom arbetarrörelsen de senaste åren.

Mer läsning

Annons