Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyft även fram kvinnorna

/

Bara 13 procent av personerna i historieböckerna för landets niondeklassare är kvinnor.

Annons

Det visar en undersökning som Dagens Nyheter nyligen genomförde. Visst, undersökningen har sina brister – till exempel så undersöktes bara hur många män respektive kvinnor som namnges – men den visar ändå på en skevhet som är värd att uppmärksamma.

Men det gäller också att kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt här: Utöver att det är ett underbetyg för läromedelsförfattarna och förlagen att kvinnor negligeras så finns det också förklaringar till att kvinnor, särskilt i den äldre historien, inte uppmärksammas lika mycket som män. Det handlar då främst om att det saknas skriftliga källor och de personnamn som har överlevt ofta är de som tillhör kungar, framstående adelsmän och höga militärer – personer som nästan uteslutande var män i äldre tider.

Det riktigt märkliga är snarare att kvinnornas representation minskar när historieböckerna avhandlar 1900-talet; det århundrade då kvinnor på allvar började träda in i offentligheten. Det saknas sannerligen inte 1900-tals kvinnor som förtjänar att lyftas fram.

Givetvis är det i det närmaste omöjligt att producera en lärobok som tar med alla tänkbara och intressanta perspektiv på historien, då skulle sidantalet snart börja räknas i tusental snarare än i hundratal. Ändå måste man undra varför grundskolans historieböcker inte tycks ha hängt med den utveckling som har skett inom den historiska forskningen. Det är många år sedan historiker enbart studerade kungar och fältslag, en av de starkaste trenderna har snarare varit att belysa hur vanligt folk – både män och kvinnor – har haft det i historien. Detta borde också återspeglas i niornas läroböcker – om detta sker spelar det i sak mindre roll om det är flest män eller kvinnor som namnges. Det viktiga är att historieundervisningen ger perspektiv på hur hela befolkningen – herre likväl som träl, man likväl som kvinna – levde och verkade.

Mer läsning

Annons