Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyssna på facket

Annons
I går skrev fackliga företrädare för Målareförbundet, Elektrikerna, Byggnads och Fastighetsanställdas förbund på Dagens Nyheters debattsida om bo- och hushållsnära tjänster. De uppmanar det socialdemokratiska partiet att omvärdera sin nedvärderande syn på denna form av tjänstejobb. Dels tar man upp argumentet om hur många nya jobb som skulle kunna skapas genom ett avdrag för till exempel bygg- och städtjänster. Dels skriver man om hur det är en trygghetsåtgärd för arbetstagare när de som i dag arbetar svart istället kan komma att utföra sina arbeten vitt.
Det torde knappast vara en slump att DN-debattörerna representerar de grupper som gynnats av det nu avskaffade ROT-avdraget. Dessa, om några, har sett vad skattesubventioner kan betyda för att stimulera hushållens efterfrågan av tjänster. Antalet sysselsatta snickare, elektriker, målare med flera måste ha skjutit i höjden när ROT-avdraget infördes. Säkerligen utförs en stor del hantverksarbeten fortfarande svart i Sverige, men ett avdrag gör att fler människor har råd att anlita ett proffs på legal väg när något skall göras hemma.
Det har uppenbarligen inte hjälpt att borgerliga debattörer, oberoende myndigheter som Konjunkturinstitutet och dylikt har förklarat fördelarna med ett avdrag för tjänster, snarare tvärtom. Förhoppningsvis väljer regeringen att lyssna när det nu är en grupp tunga fackordföranden som uttalar sig. Socialdemokratin brukar ju lyssna när fackföreningarna talar och sätter ned foten. Tyvärr verkar socialdemokraternas partistyrelse inte särskilt pigga på förslaget. Partisekreteraren Marita Ulvskog menar att avdraget främst skulle gynna de med höga inkomster.
Även kommunals ordförande, Ylva Thörn, är kritisk till sina fackkollegors förslag. Hon menar, med ett aningen oklart resonemang i Sveriges Radios Ekot, att detta skulle vara "ett sätt för männen att slippa ta sin del av hushållsarbetet". Tanken är väl att alla parter i hushållet skall slippa städning eller snickeri när tjänsten köps istället för att utföras av dem själva? Hur detta skulle vara ett problem för jämställdheten har vi svårt att förstå. Det torde vara ett större problem för människor lika värde och likabehandling att vissa tvingas gå utan jobb eller att arbeta svart för att få hushållsekonomin att gå ihop.

"Hur detta skulle vara ett problem för jämställdheten har vi svårt att förstå

Mer läsning

Annons