Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(M)oderat förskolepolitik

Annons
Moderaterna lade i går fram ett program där man beskriver vad man vill göra med förskolan. Det som omedelbart väckte uppmärksamhet är att man vill utvidga den allmänna förskolan till att omfatta gratis förskola för barn från 3 års ålder. Detta skulle naturligtvis kosta mycket, och det finns bättre sätt att använda dessa pengar. Med den maxtaxa som finns så innebär kostnaden för att placera sina barn på dagis eller förskola inget större problem för de allra flesta familjer. Många av de nyorienteringar moderaterna har gjort sedan Fredrik Reinfeldt tog över partiledarskapet har varit bra, men det här är inte en av dem. För det första är det rimligt att de som utnyttjar en tjänst också åtminstone delvis betalar för den. En helt gratis förskola skulle bryta mot denna princip. För det andra så blir en naturlig konsekvens av en gratis förskola från tre års ålder att de alternativa vårdformer som finns missgynnas.
Det är svårt att se detta som något annat än ofinansierat valfläsk från moderaterna till den stora väljargruppen barnfamiljer. Den borgerliga alliansens övriga tre kugghjul avvisade igår förslaget. Det är bra.
Det skall i ärlighetens namn sägas att det finns bra delar i det moderata förslaget också. Det är ett välkänt faktum att barn utvecklas och mognar olika snabbt, därför vore det bra med en mer flexibel ålder för skolstart. En av förskolans uppgifter är att förbereda barnen för skolstarten så en större pedagogisk inriktning av förskolan är rimlig. Förslaget om individuella utvecklingsplaner för varje barn ligger också i linje med insikten om alla barns olika förutsättningar och möjligheter. Genom att undersöka varje barns behov individuellt kan man också komma fram till hur varje barn bäst stimuleras. Om detta är möjligt att genomföra i dagens stora barngrupper låter vi vara osagt. Kanske bör de eventuella pengar som finns över till den föreslagna gratis förskolan istället satsas på mindre barngrupper och högre lärartäthet?
Men det får inte gå så långt att barn inte längre tillåts att vara barn, utan att de redan från tre år skall drillas som om de gick i skolan. Barn måste tillåtas att vara barn; tillåtas att leka och umgås med andra barn, något som också lär dem att interagera med andra.

"en större pedagogisk inriktning av förskolan är rimlig

Mer läsning

Annons