Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många bäckar små

Annons
I torsdags var justitieminister Thomas Bodström i Luxemburg för att övertyga sina kollegor om förträffligheten i förslaget om en total registrering av all tele- och datatrafik. Ett förslag som drivits hårt av Sverige och vår justitieminister. Tyvärr innebär förslaget ett gigantiskt intrång i medborgarnas privata sfär och det är högst integritetskränkande.

För att ett samhälle skall kunna upprätthålla lag och ordning krävs självklart ett visst mått av kontroll och övervakning. IT-debattören Pär Ström har på sin hemsida www.stoppa-storebror.se målat upp ett schema. Han menar att total avsaknad av kontroll skapar ett samhälle i anarki och ett samhälle med fullständig kontroll innebär en polisstat. Pär Ström argumenterar för att vi måste vara väldigt restriktiva med att lämna över större befogenheter till polisväsendet.
Små steg mot mer av kontroll går alltid att rättfärdiga med argument om polisiär effektivitet, att det bara handlar om en liten inskränkning av den personliga friheten. Men för varje litet steg så närmar vi oss allt mer den punkt där gränsen till ett auktoritärt kontrollsamhälle tangeras. Många bäckar små gör en stor å som det heter.

Förslaget som nu har framförts innebär bland annat att information om vilka hemsidor vi besöker, vem vi ringer till, skickar SMS och e-postar till (och givetvis vilka vi tar emot meddelanden ifrån) skall lagras. Också när vi utförde dessa aktiviteter och var vi befann oss (när vi ringde eller skickade ett SMS) skall lagras. Allt detta skall sparas för att polisen skall kunna ta del av det vid behov. Hur länge är ännu inte bestämt, men det talas om att informationen skall sparas mellan sex månader och fyra år.

Ofta brukar argumentet \"har man inget att dölja har man heller inget att frukta\" föras fram till förmån för ökad kontroll. Samma argument skulle kunna användas för att förbjuda kuvert till vanliga brev. Har du inger att dölja kan väl alla få läsa? Alla kan väl få se ditt kontoutdrag från banken? Och varför skall inte polisen få veta vilket parti du röstar på? Det kan ju vara bra att veta om polisen skulle behöva kartlägga dig.

Men någonstans måste gränsen dras för vad som tillhör den privata sfären och som inte skall kontrolleras. Sker inte det riskerar vi att en dag vakna upp i en verklighet, där vi i vår iver att skapa trygghet, har övergett tanken på det öppna demokratiska samhället.

\"Vår iver att skapa trygghet

Mer läsning

Annons