Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångkulturellt? Pyttsan!

/
  • Vi är ett tolerant land. Vi har skapat ett mångkulturellt samhälle. Eller?

Integrationspolitiken är misslyckad.

Annons

Så långt är alla partier överens. Men hur vi ska gå från ett nostalgiskt folkhemskramande till att på riktigt acceptera det mångkulturella samhället verkar få funderat på. På riktigt.

Det vill säga, på ett djupare plan än att definitionen av vårt stora toleranta svenska hjärta inskränker sig till att vi lika gärna äter kebab som kåldolmar till lunch.

Lösningen torde inte finnas i uppfostrande plakatpolitik, kvällstidningskampanjande eller världsfrånvända storstadsanalyser i stil med "det finns mycket plats i Norrland" i alla fall.

Andreas Johansson Heinö, statsvetare och förlagschef hos tankesmedjan Timbro efterlyser analysen. Att den till dags dato ersatts av retorik. En bild som kanske mer än något annat är en beskrivning av regeringsarbete. Oavsett färg.

Hos myndigheter och kommuner finns inget annat sätt än pragmatism. 200 asylsökande som bussas till det avlägsna landsbygdshotellet måste först och främst ha tak över huvudet, kläder på kroppen och mat i magen. Sedan kommer de stora frågorna: får kommunen tillräckligt med resurser för att bygga en relevant och effektiv undervisning i svenska för såväl barn som vuxna, hur kopplas civilsamhället in, raggar offentliga och privata arbetsgivare aktivt den kompetenta arbetskraften?

Det kanske känns själsdödande efter åtta månader att fortfarande sitta kvar på asylboendet i Alfta om man kommer från Damaskus. Får den enskilda syriern säga det högt eller är man att betrakta som otacksam då?

Det handlar om vår oförmåga att se individerna bland de asylsökande, bland flyktingarna, bland invandrarna. Analfabeter och högutbildade ska få samma sfi-undervisning. Punkt. Valideringen måste göras enligt konstens alla regler, vare sig du är elektriker eller hjärtkirurg. För det här är Sverige och här tar det sju år innan du bedöms som fullgod (svensk). Alla blanketter ifyllda.

Förvåningen när det plötsligt uppstår konflikter på förläggningen. Hur kan enskilda eritreaner och syrier hysa samma känslor och misstänksamhet som vi?

Johansson Heinö har definitivt rätt i att Sverige inte är ett nybyggarland. "Folkhemsnormen lever och har hälsan". Den svenska folksjälen förändras inte i samma snabba takt som en orolig värld omdanar vårt samhälle.

Omfattningen, mångfalden i sammansättningen av emigranterna, en stelbenthet som försvårar social rörlighet – allt detta sammantaget kräver en genomtänkt integrationspolitik, som vi saknar i dag.

Det saknas dock inte förslag. Om hårdare tag, mer krav, stäng av flyktingkranen. För vad spelar det för roll att Fredrik Reinfeldt konstaterade att det finns mycket plats i Norrland, om 85 procent av de asylsökande som fått en kommunplacering, tillåts tacka nej och väljer att sitta kvar på asylboendet? Ska vi mäkta med detta åtagande kan inte flathet omkullkasta hela samhällsbyggandet.

För det är kommunerna som står med skägget i brevlådan. De som lyckas bäst är de som satsat seriöst på svenskundervisning, har en pragmatisk kommunförvaltning och ett nära samarbete med civilsamhället. Ett bra företagsklimat korrelerar bättre med integration, än tvärtom.

Varken Rom eller folkhemsverige byggdes på en dag. Kanske måste det mångkulturella samhällets grund gjutas underifrån.

Mer läsning

Annons