Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus Bohlin: Locka tillbaka poliser är nödvändigt - men hur ska det gå till?

/
  • Att upprätthålla lag och ordning är en av statens kärnuppgifter, därför är det problematiskt när så många poliser väljer att lämna yrket.

Annons

Många poliser har lämnat kåren de senaste åren. Låga löner, hög arbetsbelastning och allmänt dåliga villkor är skäl som uppges. Samtidigt tävlar landets politiker om vem som kan föreslå flest nya poliser – 10 000 nya poliser till 2024 tror jag för närvarande är det ledande budet från Socialdemokraterna.

Företrädare för polisutbildningarna vid Linnéuniversitetet, Umeå universitet och Södertörns högskola skrev i våras på debattplats i Dagens Nyheter att det är orealistiskt att tänka sig en så snabb utbyggnad av polisutbildningen som politikerna föreslår. I stället för panikåtgärder så efterlyser de överenskommelser över blockgränsen som tar sikte på att säkra försörjningen av poliser på längre sikt. De skriver: "Det behövs en uppvärdering av polisyrket som både tar sikte på löneläget, arbetsmiljön och professionaliteten." Det är lätt att hålla med.

Det är förvisso rimligt att polisutbildningen byggs ut, men om inte personalläckaget stoppas så blir det en mycket kostsam och ineffektiv åtgärd att hela tiden fylla på med nya poliser. Dessutom borde poliskårens effektivitet sjunka om erfarna poliser slutar och nya, oerfarna ska fylla tomrummet.

Polisen i Västernorrland försöker nu locka tillbaka poliser som har lämnat kåren. Det är en välkommen ambition, men det lär inte bli lätt. Stefan Liljenberg, polisområdeschef i Västernorrland, säger till ST:

– Man blir inte en attraktiv arbetsgivare över en natt, vi måste bli bättre på att jobba med avtalsfrågorna.

Problemet är att ju fler poliser som slutar, desto mer ansträngd blir situationen för dem som är kvar. Samtidigt kan man inte erbjuda före detta poliser som vill komma tillbaka allt för förmånliga avtal utan att erbjuda samma villkor till de poliser som har varit lojala och stannat kvar på sin tjänst. Det skulle lätt skapa osämja och så split. Man vill inte skicka signalen att det lönar sig att lämna – eller hota att lämna – sitt jobb. Samtidigt måste man gå dem som har tagit steget och lämnat till mötes på något sätt, annars kommer de aldrig tillbaka. Det är ett moment 22 som på kort sikt inte är lätt att lösa.

På längre sikt handlar det om att göra polisyrket mer attraktivt. Poliser förtjänar en skälig ersättning, även om det rimligen inte är ett yrke man i första hand väljer för pengarnas skull – då får man väl söka sig till finansbranschen eller så – men det är heller inte rimligt att många väljer att sluta för att de enkelt kan få upp sin lön med flera tusenlappar och samtidigt få bättre arbetstider på en annan arbetsplats.

Polislönerna måste generellt justeras upp för att öka yrkets attraktivitet och arbetsförhållandena måste bli bättre – dels bättre arbetstider, dels måste poliser få de befogenheter och resurser som behövs för att kunna utföra arbetet på ett bra sätt. Det kommer att kosta. Och de måste få kosta. Att upprätthålla lag och ordning är en av statens kärnuppgifter, det är ett område som måste prioriteras.

Mer läsning

Annons