Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus Bohlin: Regeringen vill tydligen inte att vi ska ta eget ansvar

Annons

Med rätta så varnar ekonomer ofta för hushållens höga och ständigt ökande belåning. Den stora förklaringen till de ökande skulderna är stigande priser på bostäder.Många hushåll riskerar att snabbt komma i kläm om den svenska ekonomin skulle vända neråt med sjunkande bostadspriser och ökad arbetslöshet som följd.

Det vore logiskt att regeringen med sin finanspolitik och Riksbanken med sin penningpolitik försökte motverka detta.

Tyvärr gör de precis tvärtom. Riksbanken eldar på ekonomin genom att fortsätta att hålla räntan under noll – vilket också håller nere boräntorna – fastän den svenska ekonomin går på högvarv. Regeringen i sin tur vägrar att börja fasa ut ränteavdragen samtidigt som man nu vill försämra villkoren för den som vill spara pengar.

Regeringen vill att vi ska slösa snarare än spara.

Den stundande budgeten innehåller en höjning av skatten på investeringssparkonton och kapitalförsäkringar – sparformer som 1,8 miljoner svenskar använder sig av.Regeringen – och allra mest Vänsterpartiet – menar att detta är en åtgärd för att få de som tjänar allra mest och har de största förmögenheterna att bidra mer. Det kan man kanske förstå, det ligger i dessa partiers ideologiska DNA. Men de som drabbas mest är inte mångmiljonärerna, dessa har en tendens att klara sig ändå, utan människor med vanliga inkomster som försöker bygga upp ett sparkapital.

När räntan rör sig upp mot mer normala nivåer så kommer skatten att öka. Kommer de rödgröna då att vara lika ivriga att sänka skatten igen? Tillåts mig att tvivla.

Det går att förstå att skatten i dagsläget – och särskilt innan regeringen höjde skatten på dessa sparformer senast för något år sedan – framstår som låg på dessa sparformer. Men det hänger ihop med det allmänt låga ränteläget. När räntan rör sig upp mot mer normala nivåer så kommer skatten att öka. Kommer de rödgröna då att vara lika ivriga att sänka skatten igen? Tillåts mig att tvivla.

Något som är viktigt att komma ihåg när man pratar om investeringssparkonton och kapitalförsäkringar är att hela sparkapitalet schablonbeskattas. Detta oavsett om kapitalet har ökat i värde på grund av en börsuppgång eller om det har minskat under ett sämre börsår. Och möjligheterna att kvitta förluster mot vinster – som är brukligt vid vanlig värdepappersaffärer – är inte möjligt. Det går alltså inte att likställa med den vanliga reavinstbeskattningen.

Tyvärr börjar mönstret bli väldigt tydligt: Regeringen vill inte att folk ska spara och ta ansvar för sin egen ekonomiska situation.

Att höja skatten på sparande just nu sänder helt fel signaler. Regeringen borde i stället föra en politik som uppmuntrar människor till att spara i stället för att slösa. Ett buffertsparande för oförutsedda utgifter borde alla hushåll ha, finns det utrymme så är ett långsiktigt sparande – till exempel till pensionen – också bra att ha.

Tyvärr börjar mönstret bli väldigt tydligt: Regeringen vill inte att folk ska spara och ta ansvar för sin egen ekonomiska situation. Det är svårt att tolka regeringens politik på något annat sätt. För sedan tidigare så har också möjligheten att få göra avdrag för pensionssparande tagits bort helt (efter att ha försämrats redan under Alliansens tid vid makten).Om regeringen får som den vill ska vi hellre slösa än spara. Priset för denna politik kommer förr eller senare att bli väldigt högt.

Mer läsning

Annons