Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matchstraff för gubbfasoner

/
  • Det finns skäl att ifrågasätta om sponsringen av Sundsvall Hockey gått rätt till.

Det kommunala energibolaget Sundsvall Energi månar om sitt varumärke. Därför sponsrar bolaget den lokala idrotten i form av föreningen Sundsvall Hockey.

Annons

Men som ST har rapporterat finns det flera märkliga aspekter av det avtal som har slutits. Under fyra års tid kommer Sundsvall Hockey att få 800 000 kronor per år, totalt 3,2 miljoner. Samtidigt som samarbetet blev känt bytte kommunägda Gärdehov namn till Sundsvall Energi Arena.

För bolaget var detta väl satsade pengar, menar nu kommundirektör Stefan Söderlund. Men även om så skulle vara fallet är det anmärkningsvärt att politikerna i kultur- och fritidsnämnden varken har informerats om vad som har varit i görningen eller har haft en möjlighet att säga sin mening. Det är när allt kommer omkring Kultur och Fritid som hyr ishallen av Drakfastigheter och som sköter kontakten med de föreningar som i sin tur använder hallen.

Att kommunpolitikerna, i full enighet, har agerat för att få klarhet i hur detta har kunnat ske är fullt naturligt. Om enskilda tjänstemän har överskridit sina befogenheter är detta ett demokratiskt problem, och de förtroendevalda måste i sådana fall ansvara för att en korrekt relation mellan högre tjänstemän och politiker återskapas.

En annan sida av hockeysponsringen som väcker frågetecken är den rent ekonomiska aspekten. Att kommunala bolag sponsrar idrottslag är inte unikt. Men i det aktuella fallet har beslutet om miljonsponsringen fattats i ett läge då bolagsledningen högljutt har påtalat behovet av att kunna bygga upp en bättre soliditet. Plötsligt finns det nu pengar, som hux flux kommer en enskild förening (snarare än Sundsvalls skattebetalare) till del.

Om beslutet om miljonsponsringen hade lyfts till diskussion och allsidig belysning kunde kommunkoncernen ha vägt in jämställdhetsaspekten. Som en konsekvens av några handslag karlar emellan drar nu killarna i Sundsvall Hockey stora vinstlotten, medan tjejerna som tränar konståkning i samma ishall kan känna sig blåsta. De får nämligen ingen som helst vinning av namnbytet. Det borde vara matchstraff för sådana gubbfasoner.

Sundsvall Hockey är en viktig del av det civila samhället, men det finns faktiskt mycket som är viktigare än hockey. Kommunal demokrati och jämställdhet, till exempel.

Mer läsning

Annons