Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medel och ändamål

Annons
I sin iver att jaga röster inför riksdagsvalet 2006 riskerar folkpartiet snubbla innan man når målsnöret. Detta är uppenbart för den som läser förslaget till nytt integrationspolitiskt program till folkpartiets landsmöte. Vi tänker givetvis på kraven om ovillkorlig utvisning av icke svenska medborgare som gjort sig skyldiga till brott. Dessa står i ljuset för betydligt viktigare punkter om att bryta vanmakt och utanförskap, de skymmer goda idéer om bättre lagstiftning mot diskriminering och kloka tankar kring liberala integrationsprinciper.
Spontant uppstår inga problem att sympatisera med förslaget att den som inte har medborgarskap och begår grov brottslighet, skall utvisas efter att ha avtjänat sitt fängelsestraff detta är å andra sidan något som redan praktiseras i Sverige. I vart fall i de fall verkställigheten går att genomföra.
Problemen uppstår när programmakarna, med Mauricio Rojas och Nyamko Sabuni i spetsen, menar att utvisning skall ske med något slags automatik och dessutom hävdar att det skall räcka med tre fängelsepåföljder för en utvisning. Ytterst betyder det att en invandrare som gör sig skyldig till olovlig körning vid tre tillfällen skall portas utan att det sker en enskild prövning av fallet. Förslaget är inte rättssäkert, alltså har det inget att göra på agendan i Sveriges liberala parti. Dessutom är det mer än pinsamt att en grupp som borde vara folkpartiets absoluta motpol, de främlingsfientliga Sverigedemokraterna, tidigare rest liknande krav. \"Utvisning ska vara normal rättsverkan på brott för utländsk medborgare som döms för brott med straffvärde på fängelsenivå\" (SD:s handlingsprogram).
Men Mauricio Rojas försvarar ändå förslagen. Han menar att det är viktigt att skydda den stora gruppen invandrare som sköter sig och i Sverige markera gränserna mot de få som inte gör det.
Det är en fråga om att behålla toleransen mot nya flyktingar och invandrare. Vi som är utlandsfödda bekymras och vi vill markera det skall finnas en gräns för gästfriheten i Sverige, säger Rojas och fortsätter: Det finns hos oss en stark känsla av att vi håller på förlora den tolerans som fanns i Sverige, jag tror att just invandrare kommer att bli gladast av alla över vårt förslag.
Undantaget torde vara de som utvisas (ST:s kommentar).
En allvarlig invändning mot det integrationspolitiska programmet kvarstår. En generell utvisning av personer dömda till fängelse, utan prövning i de enskilda fallen, blir något av den kommunistiska principen \"ändamålet helgar medlen\". Detta är en grundsats som inte hör hemma i ett liberalt program av något slag och vi utgår från att en hel del förslagen i integrationsprogrammet som fortfarande inte hanterats av partistyrelsen kommer att förändras innan de läggs fram på landsmötet.

\"Förslaget är inte rättssäkert

Mer läsning

Annons