Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer skatt men mindre vård

/

Socialdemokraterna i landstinget har nu satt ner foten om hur ekonomin ska försöka återföras till balans.

Annons

Partiet vill höja skatten med 70 öre, vilket för Västernorrland från att vara ett lågskattelandsting till att hamna i andra änden av samma skala, samt kapa kostnaderna rejält. Jämfört med det förslag som landstingets ledande tjänstemän nyligen presenterade så räddas dock BB i Örnsköldsvik undan nedläggning.

I ett län som rids av en konflikt mellan landskapen Ångermanland och Medelpad blev det rimligen omöjligt att förorda kraftiga neddragningar på båda sjukhusen i Ångermanland. Att Sollefteå då fick stryka på foten till förmån för Örnsköldsvik är sannolikt en strikt partistrategisk bedömning: Fler väljare bor i den nordliga utposten än i inlandskommunen.

Den politiska bedömningen till detta är mer begriplig än den vårdmässiga. Det är nämligen både lättare och snabbare att ta sig från Örnsköldsvik till Umeå än vad det är att ta sig från Sollefteå till någon av de två förlossningsmottagningar som nu blir kvar i länet.

Det är lätt att slå fast att Sollefteå kommun framöver kommer att hamna i en mycket svår situation. Den totala skattesatsen (landstingsskatten plus kommunalskatten) kommer att placera Sollefteå i topp över kommuner med landets högsta skatt. Samtidigt så avlövas sjukhuset, en av kommunens viktigaste arbetsgivare, på en betydande del av sin verksamhet. Man tvingas nu betala mer samtidigt som de får mindre tillbaka i form av vård.

Uppgivenheten bland Sollefteåborna går att förstå, samtidigt är det ett faktum att landstinget inte har råd att ta regionalpolitisk hänsyn när kraftiga kostnadsminskningar måste drivas igenom.

Dagens ekonomiska situation är en följd av allt för många år av underlåtenhet att ta tag i de ekonomiska problemen. Att åter skjuta dem på framtiden gör bara att kommande kostnadsminskningar skulle komma att bli än mer obarmhärtiga.

Läs också: Sparförslaget splittrar socialdemokraterna.

Mer läsning

Annons