Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer solsken, färre vapen

Annons
Sexpartssamtalen kring Nordkoreas kärnvapenambitioner fick en överraskande positiv inledning. USA:s representant förklarade under den första dagen att de "ser Nordkoreas suveränitet som ett faktum" och att det inte finns några planer på att attackera landet. Detta innebär inte att USA kommer att upprätta diplomatiska förbindelser med Nordkorea, men det markerar en attitydförändring från USA:s sida.

Förre presidenten i USA, Bill Clinton, ställde sig bakom den så kallade solskenspolitik som Sydkoreas dåvarande president Kim Dae Jung initierade i slutet av 90-talet; en politik som i korthet går ut på att försöka skapa bättre relationer med Nordkorea genom diplomati och bistånd istället för med vapenskrammel. Clintons efterträdare George W Bush har varit mycket mindre angelägen att skapa goda kontakter med Nordkorea, något som manifesterades i utnämningen av Nordkorea till en av "ondskans axelmakter". Att USA nu kommer till förhandlingsbordet med en mer välvillig inställning borde rimligtvis öka chanserna för att förhandlingarna i slutändan ska leda till att Nordkorea helt ger upp ambitionerna om att bli en kärnvapenmakt. Vissa bedömare tvivlar på att det finns någon utvecklad kärnvapenteknologi norr om den 38:e breddgraden, andra tror att Nordkorea redan har ett fungerande kärnvapenprogram. Bara tanken på att en diktator som Kim Jong-Il skulle kunna ha kärnvapen är dock tillräckligt skrämmande för att övriga världen ska reagera.

Nordkorea är en isolerad diktatur vars ledare upprepade gånger visat han inte hyser någon respekt för människoliv. Militär upprustning och personlig rikedom för "den käre ledaren" har prioriterats före befolkningens väl och ve. På grund av den galna regimen i Pyongyang har, mycket lågt räknat, hundratusentals människor dött på grund av svält och landet är i dag beroende av bistånd. Biståndsarbetet kommer att underlättas nu när USA visar att landet ställer sig bakom solskenspolitiken. I går kördes en leverans med ris över från Sydkorea och den lär följas av fler om samtalen i Peking fortsätter i en positiv anda.

Kim Jong-Il och hans kumpaner har varit förvånansvärt framgångsrika på att isolera sitt land och indoktrinera sin befolkning med en världsfrånvänd ideologi. Förhoppningsvis kan dock mer bistånd från väst leda till att nordkoreanernas chanser till kontakt med omvärlden ökar. Ju mer nordkoreanerna får veta om övriga världen desto svagare kommer den galna regimens grepp om landet att bli. Den dag nordkoreanerna sprängt diktaturens bojor har solskenspolitiken lyckats.

"Diplomati och bistånd istället för vapenskrammel"

Mer läsning

Annons