Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljö eller jobb? – både och

Annons

Miljard ”Det går ju inte att slå på TV:n utan att det handlar om politik just nu” sa en man som besökte torget där vi stod och delade ut material. Jag måste hålla med honom, men jag hoppas att innevånarna orkar lyssna lite till.

Jag tänker också att ibland borde man fundera mer över det som inte sägs, än det som sägs. Jag tycker att det har varit skrämmande tyst om miljöfrågorna från regeringens sida.

Det oroar mig att vi bor längst en kust där det finns massor av gifter. Det oroar mig att det visat sig att våra havsörnars ägg innehåller mera gift än på 70-talet. Det oroar mig att barn utsätts för kemikalier i sina kläder, leksaker och mat. Jag tycker att regeringen misslyckats med miljöpolitiken. Enligt deras egen utvärdering missar vi 14 av 16 miljömål.

Miljömålen handlar till exempel om klimatet, övergödning av haven, ren luft, rent grundvatten och bevarande av växter och djurarter. Det handlar alltså om våra möjligheter att leva ett friskt och hälsosamt liv.

Därför är jag oerhört glad över att vi Socialdemokrater lovar en miljömålsmiljard under nästa mandatperiod om vi får förtroendet att styra landet. Vi vill avsätta 250 miljoner per år till lokala projekt som hjälper Sverige att nå de missade målen.

Vi vet att det lokala engagemanget är mycket starkt. Det visar inte minst det tidigare arbetet med klimatinvesterings program (klimp) som genomfördes av den förra socialdemokratiska regeringen. Mellan 2003 och 2012 utfördes 751 åtgärder som minskade utsläppen i Sverige väldigt mycket.

Tanken med miljömålsmiljarden är att kommuner, landsting och andra lokala aktörer kan söka pengar till projekt som bidrar till målen. Det kan handla om att giftsanera förskolor, anlägga våtmarker för att minska övergödning eller investera i ny biogasteknik eller gröna drivmedel.

Arbetet för miljön kan skapa jobb. KLIMP-stödet gav exportinkomster och efterfrågan på ny teknik och systemlösningar.

Den moderatledda regeringen har gjort allt för att bromsa arbetet med att vidta åtgärder. Man har urvattnat systemet och sänkt ambitionerna. Vi lovar att ta krafttag för att klara miljömålen, men det lokala engagemanget kommer att behövas. För oss handlar det inte om miljön eller jobben. Vi är övertygade om att det går att lyckas med båda!

Mer läsning

Annons