Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre borgerliga, mer liberala

/
  • Folkpartiet och Centerpartiet måste låta den liberala ideologin snarare än maktspel styra.

Det har sagts att regeringen Löfven måste ansvara för att lägga en budget som kan röstas igenom i riksdagen, och det är sant. Det har också sagts att även oppositionspartier har ett ansvar för hur de agerar, och det är också sant.

Annons

Men faktum kvarstår att det parlamentariska läget ser ut som det gör. En minoritetsregering styr landet, och denna minoritetsregering kan när som helst fällas av riksdagen. Och om de borgerliga partierna bildade regering, på ett något svagare mandat, skulle situationen fortfarande vara densamma – om inte värre.

Därför finns det skäl att förhålla sig kritiskt till de borgerliga partiernas tillbakalutade och aningen arroganta attityd till regeringen Löfven och dess problem. Det tjänar ingenting till att påminna statsministern om att han är statsminister, för det vet han redan. Och det tjänar heller ingenting till att ge sken av att allianspartierna enkelt skulle kunna hoppa in i Löfvens ställe, för alla inser att så inte är fallet. Även om rollerna vore ombytta skulle det fortfarande krävas förhandlingar över blockgränserna. Den stötestenen går inte att bortse ifrån.

En sak har vänsterkritikerna nämligen helt rätt i: Folkpartiet och Centerpartiet måste börja ta ansvar genom att sätta sig vid förhandlingsbordet. Alternativet är att under fyra år försöka skadeskjuta den sittande regeringen så mycket som möjligt, samtidigt som man inväntar alliansens återtåg till makten. Ett sådant scenario må verka lockande ur ett borgerligt maktperspektiv. Men att som liberala partier självmant bakbinda sina händer, på ett sätt som förhindrar att regeringspolitiken vrids i mer liberal riktning, vore ansvarslöst.

För C och FP är det dags att fråga sig vad som är viktigast. Är det den borgerliga tillhörigheten eller den liberala ideologin? Om liberalismen är det centrala måste det rådande förhållningssättet snarast överges. C och FP bör gå in i tuffa förhandlingar med Löfven. Det är möjligt att dessa förhandlingar inte leder till önskat resultat, men det vet vi först efter att seriösa försök har gjorts.

Det kan uppstå lägen då borgerlig samling åter är det mest förnuftiga, även ur liberal synvinkel. Men där är vi inte nu. Centerpartiet och Folkpartiet måste bli mindre borgerliga och mer liberala.

Mer läsning

Annons