Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minister med krävande "bisyssla"

/
  • Morgan Johansson har inte polisfrågorna på sitt bord men väl migrationspolitiken.

Att Stefan Löfven utsåg Morgan Johansson till justitieminister i sin regering var ingen överraskning då Johansson har tidigare ministervana och länge varit Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson och ordförande i justitieutskottet.

Annons

Justitieministerportföljen har under lång tid innehållit även polisväsendet, men då Stefan Löfven valt att väcka liv i den insomnade inrikesministerposten landar dessa frågor i stället hos Anders Ygeman (S). Inrikesministern är dock placerad vid Justitiedepartementet och är således formellt sett underställd justitieministern.

I regeringsförklaringen underströks det att det skulle finnas ett feministiskt fokus i rättspolitiken. Straffen för sexualbrott ska skärpas och samtyckeslagslagstiftningen komma på plats, och Morgan Johansson hoppas kunna finna ett brett stöd för detta. Men dessutom ska vi jaga sexköpare även utanför landets gränser, ett förslag som redan stött på motstånd. Det är inte för att försvara sexköpare, men om vi lägger oss i andra länders lagstiftning finns ju faktiskt risken att andra länder kan göra detsamma mot oss. Om andra länder börjar straffa sina medborgare för saker som är lagliga i Sverige kan det innebära att kvinnor som kommit hit för att göra abort blir straffade i sina hemländer.

Det blir svårt att få igenom förslaget i riksdagen och därför bör Morgan Johansson inte lägga energi på en populistisk symbolfråga som förmodligen inte går att genomdriva.

Då har han betydligt viktigare frågor att fundera över.

För några år sedan resulterade Reva-projektet att polisen i Stockholm stoppade människor i tunnelbanan som såg ut att komma från exempelvis Afrika, trots att det inte är tillåtet att betrakta människor som misstänkta enbart baserat på ursprung eller utseende.

Morgan Johansson var en av dem som kritiserade Beatrice Ask för detta, men när han nu fått frågan om den nya Reva-liknande insatsen, den här gången kallad Mos Maiorum (latin som betyder ungefär uråldrig sed) och som även den här gången syftar till att jaga rätt på papperslösa flyktingar, duckar han genom att säga att det är polisens ansvar och passar sedan bollen till Anders Ygeman.

Men även om Morgan Johansson har en alldeles egen inrikesminister så kan han förstås inte frånsäga sig ansvaret för frågorna, i synnerhet inte som Mos Maiorum riskerar att återigen urarta och bryta mot svensk lag.

Motivet för EU-spårningen av papperslösa flyktingar hänger dessutom i allra högsta grad ihop med migrationsfrågan. Enligt EU-ordförandelandet Italien, som initierat Mos Maiorum, är syftet att kartlägga vägarna för flyktingsmuggling in i EU. Huvudproblemet angrips dock inte, nämligen det faktum att det behövs fler lagliga vägar in i Europa.

Det om något är en fråga för en migrationsminister, men den posten ströks från Löfvens regering och frågorna har i stället lagts i justitieministerns portfölj. Det är sannerligen en krävande "bisyssla".

Mer läsning

Annons