Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minskad kontanthantering

Annons
Polisen lovade i fredags att bevaka vissa värdetransporter efter rånet av en penningtransport i Bohuslän. Det kan behövas mot en grov brottslighet som är mycket hänsynslös, som skjuter, spränger och misshandlar.
Brottsförebyggande rådets(Brå) statistik över tillslag mot banker, postkontor och värdetransporter visar dock att rånen minskat sedan 1970-talet. Det handlar om några hundra fall per år. Den viktigaste förklaringen är framgångsrikt säkerhetsarbete. Teknik, utbildning och strategiskt tänkande har vänt trenden. Man "lär" av rån som görs, studerar domar och kartlägger gärningsmännens beteende. Baksidan är att ökad övervakning påverkar alla medborgare till exempel fler kameror i offentliga rum gör vårt privatliv mindre privat.
Fler än nio av tio av rånarna har tidigare lagförts för brott och nästan fyra av tio har fler än tio domar i sitt brottsregister och för det mesta finns vapen med i bilden. Det handlar kanske om hundratalet personer i landet. När polisen griper sådana personer ger det utslag direkt i brottsstatistiken. Därför vill vi ser mer av den "punktbevakning" av notoriska brottslingar som visat sig ge goda resultat. Samtidigt är det ett problem att allt fler rån sker mot vissa typer av butiker som är enklare att råna än värdetransporter. Men överallt där det finns pengar finns risken att för rån. Här finns huvudsakligen bara en nyckel till lösning; att hanteringen av kontanter i samhället minskas ytterligare.

Mer läsning

Annons