Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mirjamsdotter: Skilj på begreppen, flyktingar är inte terrorister

/
  • Fasaden är tvättad men spåren efter nattens klotter är tydliga.

För några dagar sedan jobbade jag som volontär i ett av kommunens tillfälliga boenden för flyktingar. Under flera timmar satt jag vid ett bord i en gymnastiksal, omgiven av män, kvinnor och barn som alla var ivriga att lära sig svenska.

Annons

Jag tragglade särskilt bokstäverna å, ä och ö. Barnen ritade teckningar, vanliga barnteckningar med solar, fåglar, hus och självporträtt. En flicka ritade en snögubbe.

Några barn tröttnade men deras pappa sade åt dem att studera i stället för att leka. Han vill att de skulle ta chansen då det fanns något som kunde liknas vid en lärare på plats.

Familjerna hade varit i Sverige endast ett par veckor, men de utstrålade ett lugn och stor tacksamhet över att äntligen befinna sig i trygghet. Trygghet i en gymnastiksal delad med många andra familjer, på obestämd tid.

Natten till tisdag utsattes det tillfälliga flyktingboendet i Hedbergska skolans gymnastiksal för omfattande nedklottring.

Klottret bestod av bland annat nazistiska symboler och terroristanklagelser mot de boende i lokalen.

I Hedbergska skolans gymnastiksal bor endast män. Kanske var det därför den valdes ut för attacken, kanske var det slumpen.

Många av männen är unga, flera är studenter. De läste till yrken som läkare, jurist, ingenjör, innan de såg sig tvungna att fly. Män med framtidshopp och drömmar om ett vanligt liv.

Det är sorgligt att tvingas påminna om att det inte finns några likhetstecken mellan flyktingar och terrorister.

Flyktingarna flyr i många fall från just den sortens terror som förra veckan skakade Paris och därmed hela Europa.

Att terrorister möjligen använder flyktingströmmen som sin trojanska häst för att ta sig in i Europa är inte ett skäl att neka skydd åt dem som behöver. Det är däremot skäl att stärka polisens resurser och arbete för att hitta dessa personer. Det är skäl att arbeta förebyggande mot våldsbejakande extremism. Det är skäl att visa nolltolerans mot alla former av terror och förtryck mot oliktänkare.

Det är definitivt inte skäl för enskilda personer med rasistiska motiv att genom taffliga försök att ta lagen i egna händer i stället bryter mot den och tar resurser från rättsväsende och stadens klottersanering.

Det är en skam att människor som söker skydd hos oss inte ens här ska kunna känna sig trygga.

Det är en skam att personer som anklagar andra för terrorism är de som själva uppför sig som terrorister, om än i liten skala.

Förhoppningsvis lyckas polisen hitta dem som gjorde detta. Förhoppningsvis var detta klotter ett stort undantag. I Sundsvall ska flyktingar kunna känna sig välkomna, och trygga. Allt annat är oacceptabelt.

Mer läsning

Annons