Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Morot och piska

Annons
Regeringen och dess jämställdhetsdivision Feministas vill förstärka rätten för deltidsarbetande att få ett heltidsarbete. Enligt LO jobbade över 200 000 personer färre timmar än de skulle vilja förra året. Att det är svårt att få ekonomin att gå ihop när man jobbar halvtid är förståeligt, och på kravlistan står att det ska vara en rättighet att få jobba heltid. Just när det gäller ordet rättighet tycks det föreligga en viss begreppsförvirring inom socialdemokratin. Det kan rimligtvis inte vara en rättighet att ha en heltidsanställning. Det är önskvärt och eftersträvansvärt att människor får arbeta så mycket de vill, men någon given rättighet kan det inte sägas vara.
En fråga som osökt dyker upp är hur det ska då gå till? Hur ska den lilla närbutiken, nere i hörnet av just ditt kvarter, kunna heltidsanställa den där tjejen som jobbar på kvällar och helger? Många butiker ligger redan nu på marginalen och skulle inte ha råd att anställa fler personal; eller för den delen ge den personal de har fler timmar per vecka. Många butiker, restauranger och andra företag i allehanda branscher har ett skriande behov av att kunna ta in extra personal under perioder då det är mycket att göra, eller under tillfälliga produktionstoppar. Att tro att en begränsning av denna möjlighet skulle leda till fler heltidsjobb snarare än till fler arbetslösa på "heltid" vore att begå ett misstag. Företags lönsamhet skulle äventyras och den långsiktiga tillväxten av dels jobb, dels ekonomin i stort hotas.
Behovet av flexibilitet på arbetsmarknaden kommer knappast att minska i en framtid där Sverige utsätts för än hårdare konkurrens både från hög- och låglöneländer. Det vore olyckligt om vi låste fast oss i ett sådant system. Det egentliga problemet är att det är för dyrt att anställa personal i Sverige. I stället för att tvinga arbetsgivare att ge deltidsanställda ett jobb på heltid, så bör arbetsgivaravgifterna sänkas för att uppmuntra fler anställningar. I det här fallet övertrumfar moroten den vinande piskan.

Mer läsning

Annons