Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möte med mersmak

Annons
Om nästa års val i Sundsvall påverkades endast av framtidstro och goda idéer. Om valutgången var en fråga blott om vem och vilka som har de bästa förslagen för hur Sundsvall skall bli en än bättre stad att leva och bo. Om majoriteten av väljarna gav sitt förtroende till dem och de som har modet att blanda både visioner och konkreta förslag till en reell och smaklig politisk spis ja då skulle dagens vänsterkartell få respass till förmån för Allians för Sundsvall.
Alliansen (moderaterna, folkpartiet, centern, kristdemokraterna och inte minst miljöpartiet) präglas nämligen i mycket av först nämnda superlativer. Det märktes igår när partiernas arbetsgrupper höll ett gemensamt gruppmöte. Den första delrapporten från de politiska samarbetsgrupper som diskuterat ihop sig under ett halvår ligger klar. Förvisso är den gemensamt utstakade vägen i mycket ett dokument av övergripande viljeinriktningar på hittills sex politikområden men där finns också väldigt många konkreta uppslag. Vi skymtar också något annat. Det går att ana en allt mer utbredd förhoppning att ett maktskifte i Sundsvall absolut ligger inom räckhåll. Minst lika uppenbart att de fem partiernas representanter har haft roligt och trivts med varandra när man tillsammans påbörjat arbetet mot det gemensamma målet och denna goda stämning skall inte underskattas. Gårdagens träff i stadshuset blev i mycket ett gyllene möte för alliansen. Det gav också mersmak om vad som komma skall under det år som återstår innan väljarna i Sundsvall säger sitt.
Att sedan påstå att alla fem partier kommer att enas om allt skulle vara en grov överdrift och total enighet är knappast önskvärt. Ingen vinner något på att ett parti blir knähund åt de andra, konsekvensen av det har vi redan sett i form av vänsterpartiets reservationslösa stöd till socialdemokratin i Sundsvall.
Syftet måste i stället vara att kunna kompromissa sig fram till en gemensam plattform. Och om vi förstått signalerna rätt har detta skett, mycket tack vara att moderaterna i Sundsvall, precis som på riksplanet, övergivit tankarna på stora omvälvningar och kraftigt girat in mot politikens mitt.
Föga överraskande anser ST att länets kommun skulle må mycket bra av ett regimskifte och ett sådant ligger faktiskt runt hörnet. Det enda som rimligen kan rädda vänsterkartellen kvar i majoritetsställning, är gamla (o)vanor, hårdför retorik och valmanskårens ointresse för den lokala statskonsten i vart fall handlar det inte om de praktiska resultaten av den politik majoriteten fört de senaste tre åren.

\" Ett gyllene möte för alliansen

Mer läsning

Annons