Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Muren som inte syns

/

Annons
Att peka ut för en turist var Berlinmuren gick är inte lätt. Bortsett från några få minnesplatser har stadsplanerarna och arkitekterna effektivt renoverat bort alla spår. Men i före detta Östberlin märks skillnaden. Det är en annan stämning jämfört med gamla Västberlin, en annan arkitektur, människorna kanske klär sig annorlunda och har andra referensramar. Så blir det när ett land delats upp i två med en mur bevakad av beväpnade soldater som skiljer människorna i en stad under decennier. På slättmarken som omgärdar Berlin finns mindre städer och byar där arvet från det gamla DDR är än mer kännbart. Den ofta vackra naturen tyngs av en tryckt stämning i samhällen med hög arbetslöshet och dystra framtidsutsikter. De har rest mot utbildning och arbete någon annanstans. Fenomenet är inte unikt för östra Tyskland, men skarpare definierat här än på många andra ställen i Europa. Ännu sexton år efter murens fall, och trots många, många miljarder i stöd från de västra delstaterna till de östra, är Tyskland ännu ett land med stora problem att överbrygga klyftan mellan väst och öst. Och i den pågående valrörelsen har arvet från Berlinmuren blivit hett stoff.

Framgången för den nya vänsterkoalitionen ses som ett resultat av väljarmobilisering bland medborgare i just östra Tyskland. Kristdemokraternas förbundskanslerskandidat Angela Merkel kommer från gamla Östtyskland och har fått kritik, både för att inte hon utnyttjar sin bakgrund tillräckligt i valrörelsen och beröm för att hon tonar ned den.

Gång på gång bryter konflikter på temat öst-väst ut i valrörelsen. Den senaste att slänga bränsle på brasan var Bayerns ministerpresident och de bayerska kristdemokraternas ledare Edmund Stoiber. I ett kontroversiellt tal för ett par veckor sedan sade han bland annat att de östra delstaterna inte en gång till borde få bestämma vem som blir tysk förbundskansler. Sällan har ett tal utlöst ett sådant ramaskri av protester, inte bara från politiker och medborgare med rötterna i öst, utan också från partikamrater i väst. Den socialdemokratiske förbundskanslern Gerhard Schröder har kallat talet för smaklöst, de grönas utrikesminister Joschka Fischer har uppmanat Stoiber att be om ursäkt, Brandenburgs socialdemokratiska ministerpresident har varnat för sydtyska separatister, Angela Merkel har tvingats att offentligt ta avstånd från sin partikollega och rader av kristdemokrater runt om i Tyskland har anklagat Bayernpolitikern för att sabotera valrörelsen för sitt parti i syfte att göra sig populär på hemmaplan.

Berlinmuren är svår att hitta vid ett besök i den tyska huvudstaden. Men man behöver bara kasta ett öga på morgontidningarnas förstasidor för att se att den fortfarande står kvar som en envis mental rest i den tyska valrörelsen.

Mer läsning

Annons