Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket på spel i Storbritannien

Annons
Man vet att en valrörelse har börjat när man ser den nakne kocken Jamie Oliver på kafferep hos en avspänd Tony Blair, med pressokaffe, päron, muffin och apelsinjuice uppdukat på bordet. Samtalet handlade om skolmaten och hur den kan förbättras. Den brittiske premiärministern såg så där lyssnande, förstående och omedelbart handlingsberedd ut som bara en politiker under en valrörelse kan göra. Men skolköket i all ära för Tony Blair handlade det nog ändå mest om att visa att han fortfarande är en ledare i tiden, nära folkets behov. Då gäller det att sola sig i rätt sällskap.Den femte maj går Storbritannien till val. Och som London-tidningen Observer noterade på söndagen: det är ett val där mycket står på spel för samtliga de tre etablerade partierna.
För konservativa Tory handlar det om att få något litet positivt att tala om vunna mandat, en trend i rätt riktning efter två raka, katastrofala valförluster och ett antal år utskrattade i marginalen. Nu försöker de under nye ledaren Michael Howard sig på en vända till med stora skattesänkningar, tämligen unken kritik av invandring och flyktingmottagning och ett föga dolt EU-motstånd. Om det leder till ett nytt nederlag kommer motsättningarna mellan eurofobiker och Europavänner, mellan ärkekonservativa och mittenliberaler att bli ännu svårare att hantera framöver.
För liberaldemokraterna gäller det, mot bakgrund av de konservativas kris, att visa om man är mogna att ta steget från lättviktigt tredjeparti till en inflytelserik vågmästarroll, kanske till och med ta över positionen som formell opposition i parlamentet. Om Charles Kennedys parti inte kan slå mynt av Tony Blairs sjunkande popularitet och Torys svaga utgångsläge lär många dra slutsatsen att liberalerna är dömda att förbli ett tredje rangens parti i brittisk politik.
För Labour, ansträngt efter ett långt maktinnehav med återkommande interna strider, handlar det om att förberedda sig för tiden efter Tony Blair. Även om Labours regeringsställning inte tycks reellt hotad så skulle en kraftigt minskad majoritet utsätta partiet för svåra påfrestningar under en tredje mandatperiod, och lämna Blair med ytterst små möjligheter att vinna en kommande folkomröstning om den europeiska konstitutionen. Den labourska valledningen fick skrämselhicka för första gången på många år när opinionsundersökningar häromveckan visade att Labours ointagliga ledning över Torys smält ner till ingenting. Nu har försprånget vuxit igen men valrörelsen har blivit lite mer spännande än de flesta befarade för ett halvår sedan. Och den brittiska utbildningsministern har meddelat att regeringen ska satsa 280 miljoner pund extra på bättre skolmat.

Mer läsning

Annons