Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket tråkigare, lite bättre

/
  • Alliansen utmanar regeringen med en gemensam budgetmotion.
  • Alliansen utmanar regeringen med en gemensam budgetmotion.

Under måndagen presenterade den borgerliga oppositionen sin budgetmotion under en gemensam presskonferens. Alliansen håller igen på slantarna, för att slippa höja skatterna på företagande och arbete, samtidigt som värdet av ansvarstagande, realism och jobbtillväxt betonas starkt.

Annons

Mer "alliansigt" än så kan det knappast bli, och ingen behöver tvivla på att signalen sänds ut högst avsiktligt. I ett läge när regeringspartiernas förtroende undergrävs genom öppna konflikter, ovilja att stå för gemensamma beslut samt upprepade personliga misstag av orutinerade statsråd, framställs nu den tidigare regeringen som ett säkrare kort. De sista åren med Alliansen må ha varit idélösa, men landet regerades i alla fall med stadig hand.

Alliansen väljer att lägga 10 miljarder på reformer. Siffran kan jämföras med regeringens 25 miljarder i satsningar, som bland annat finansieras genom slopad sänkning av arbetsgivaravgiften för unga, nedtrappat jobbskatteavdrag för inkomster över 50 000 samt en rad andra skattehöjningar. Med de borgerligas finansiering kan utställda löften om satsningar på "Sverigebygget" och på skolan infrias, men i övrigt är presentpåsen förhållandevis tom.

När det gäller kostnaderna för asylmottagande och integration väljer Alliansen att lägga sig på samma nivå som regeringen. Beslutet kan tolkas som ett bevis på att de borgerliga litar på att den nya regeringen har gjort en rimlig bedömning, och att ingen ytterligare finansiering från statligt håll kommer att behövas för att kommunerna och berörda myndigheter ska klara sina åtaganden.

Men genom att avstå från att ta höjd i frågan går borgerligheten samtidigt miste om ett utmärkt tillfälle att göra det otänkbart för Sverigedemokraterna att stödja Alliansens budgetförslag. Kanske borde en sådan markering ha gjorts, för att minimera risken att ofrivilligt få SD i knäet.

Något som däremot är glädjande är att de borgerliga partierna nu försäkrar att enskilda budgetposter inte kommer att brytas ut och stoppas. Därmed får regeringen Löfven en lättare sits samtidigt som Alliansen plockar poäng i grenen ansvarstagande och pålitlighet.

När de två huvudalternativen nu har presenterats blir det upp till riksdagens ledamöter att besluta vilken budget som ska antas. Alliansen lovar inte att det blir så mycket bättre om den egna budgeten går igenom. En rimligare uttolkning av Alliansens helhetslösning är att den är mycket tråkigare men lite bättre. I rådande läge kanske det vore att föredra.

Mer läsning

Annons