Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mys-Person en maktpersson?

Annons
Bilden av Mys-Persson, som sitter och gullar med diverse pälsdjur i tv-soffor och under intervjuer, känns i dag rätt avlägsen. I boken \"Makten framför allt\" som kom tidigare i år och i en ny bok där tidigare statsrådet Lena Hjelm Wallén bidragit målas snarare bilden av maktmänniskan Göran Persson upp. Hjelm Wallén skriver att Persson snarare agerar som vore han president än som statsminister. Han mästrar och styr sina ministrar och deras utspel istället för att agera som ledare för kollektivet \"regeringen\". I lördags intervjuade Göran Johansson, ledare för socialdemokraterna i Göteborg, i lördagsintervjun i den statliga radions program 1. Även han var kritisk mot Göran Persson och hans ledarstil. Ett av få undantag på senare tid är regeringens hovskrivare Olle Svenning, till vardags ledarskribent på Aftonbladet, som i sin bok \"Göran Persson och hans värld\" tecknar ett positivt porträtt av Persson.
Om man betraktar Perssons senaste regering, som enligt egen utsago skall vara toppad inför valet, så framstår den som påtagligt svag. Det är få av ministrarna som har någon egen maktbas i partiet, de flesta tycks sitta på statsministerns nåder och måste därför hålla sig på god fot med denne. Det är lätt att tolka detta som att Persson har knutit mer makt till sig själv och till statsministerämbetet. De starka och självständiga ministrar som har funnits har efter hand försvunnit. Förmodligen var det ingen slump att förre finansministern Erik Åsbrink valde att hoppa av och ersattes av den betydlig lojalare och mindre självständige Bosse Ringholm.
Det är bra att ha denna bakgrund i huvudet när man tar sig an konflikten mellan Göran Persson och Margot Wallström. Statsministerns ovilja mot att ha med Wallström i regeringen härstammar nog i hennes popularitet i de socialdemokratiska partidistrikten runt om i landet. Statsministern har hellre kallat in ministrar med tämligen liten förankring inom partiet. Att så få av ministrarna i regeringen är tagna ur den socialdemokratiska riksdagsgruppen har han fått mycket kritik för internt. Ministrar med en sådan bakgrund skulle vara svårare att styra då de har en egen väljarbas att stå på.

\"Persson har knutit mer makt till sig själv

Mer läsning

Annons