Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Någonting har gått sönder med försvarsförmågan

/
  • Försvarets insats mot främmande undervattensverksamhet pågår i Stockholms skärgård, men Sverige saknar i dag helikoptrar för ubåtsjakt.

Det är inte bara Socialdemokraternas återkomst till regeringsmakten och medföljande förbudsiver och skattehöjningar som gjort att de senaste dagarna känts som en återgång till 1980-talet. Sedan i fredags har arvet från det årtiondet även ekat mellan kobbarna och skären i Stockholms skärgård.

Annons

Försvarsmaktens insats är den största av sitt slag sedan ubåtsjakterna på 1980-talet, och inleddes efter vad som kallas för "trovärdiga" tips om misstänkt främmande undervattensverksamhet i Kanholmsfjärden. Svenska Dagbladet avslöjade snabbt att det förekommit signaler från Kanholmsfjärden till Kaliningrad, dels en nödsignal, dels en krypterad signal. Försvarsmakten varken ville eller kunde kommentera uppgifterna om en skadad ubåt eller en nödsignal.

Sedan i onsdags har den ryska oljetankern Concord cirklat runt utanför Sveriges territorialvatten. Den misstänks vara moderfartyget till en rysk miniubåt. Norska Dagbladet rapporterade att ett annat ryskt fartyg, Professor Logachev, gett sig av mot Sverige från Sankt Petersburg.

Fartyget är specialkonstruerat för undervattenssökningar och kartläggning av havsbotten.

Samtidigt publicerade bland annat Expressen suddiga bilder på en man som vadat utanför Sandön. Enligt vittnesuppgifter var han svartklädd. Säpo och den militära underrättelsetjänsten sägs ha inlett jakt på mannen.

Försvarsmakten uppger själva att just det aktuella området sedan tidigare har varit utsatt för utländsk militär aktivitet. Vad detta innebär kommenterar de emellertid inte. Desto mer intressant blir i stället det officiella uttalandet från det ryska försvarsdepartementet.

Där förnekar man visserligen att en rysk ubåt skulle ha hamnat i nöd, men slår samtidigt fast att samtliga ryska marina farkoster utför sina uppdrag enligt order. Knappast ett förnekande om att ingen rysk ubåt befinner sig på svenskt territorium.

Rysslands militära beteende i det svenska närområdet blir allt mer aggressivt. Påskincidenten 2013, då Ryssland övade kärnvapenanfall mot Sverige, är vida känd. I mars var ett SAS-plan nära att kollidera med ett ryskt spaningsflygplan söder om Skåne, då det ryska planet stängt av sin transponder. Och nyligen publicerades rena mobbningsbilderna av hur ett ryskt militärfartyg störde och hotade det finska forskningsfartyget Aranda, med svenska forskare ombord, på internationellt vatten. Dessutom bör det antas att det finns betydligt fler fall som inte offentliggjorts.

En sak är dock annorlunda jämfört med 1980-talet: sedan 2010 har Försvarsmakten ingen militär helikopterkapacitet för att jaga ubåtar.

Det finns inga hydrofoner att vinscha ner. Det nya helikoptersystemet tas inte i bruk förrän tidigast 2018.

Någonting har gått sönder i den svenska försvarsförmågan. Det var helt enkelt bättre förr.

Mer läsning

Annons