Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära och långt borta

Annons
Det är inte bara en rad opinionsundersökningar som visar på de goda möjligheterna att ge Sverige en ny chans i valet 2006. Vi noterar inte endast den sista tidens många enkäter över väljarnas flykt från den rödgröna röran. Vi kan också se att den borgerliga alliansen efter att ha varit väl lös i hullet efterhand fått allt tydligare konturer. Från den försiktiga starten i Högsfors, håller \"Allians för Sverige\" att ta formen av ett handlingskraftigt regeringsalternativ.
En förklaring är att åsiktsskillnader mellan de fyra borgerliga partierna är intet mot det ideologiska avståndet mellan regeringen och dess stödpartier. Fredrik Reinfeldt har mer än framgångsrikt lett sitt parti på en resa in mot mitten. Å andra sidan: från socialdemokratiska sympatisörer i politikens ideologiska centrum, till vänsterpartiets hårdföra kärna med kommunisten Lars Ohly i spetsen, ligger en avgrund i synen på hur vårt samhälle skall formas.
Men vi tror också att socialdemokratin, vänsterpartiet och miljöpartiets bilder av Sverige börjar bli väl genomskinliga för allt fler väljare. Budskapen brukar vara att det mesta är gott och skall bli än bättre. Samtidigt kan allt fler människor se och har personligen fått känna av, att det finns stora brister i samhället. Det smärtar säkert och det torde inte göra mindre ont när det sker i en tid av ekonomisk högkonjunktur.
Dagens parlamentariska situation har i praktiken resulterat i att minoritetsregeringen framträder som om den vore handlingsförlamad inför alla svårigheter. Detta gör det än mer uppenbart att Sverige är i ett förtvivlat behov av ett politiskt maktskifte.
I vårpropositionen signalerade socialdemokratin vikten att \"pressa ned\" den öppna arbetslösheten med någon procent men man sade litet eller ingenting om vad som skall göras åt det faktum att drygt en miljon svenskar mellan 16 och 64 år, över 20 procent av alla i arbetsför ålder, har hamnat utanför den ordinarie arbetsmarknaden. Inga åtgärder som kan skapa nya företag och därmed fler jobb presenterades.
Den borgerliga alliansen presenterar i sina budgetalternativ gemensamma förslag för att långtidsarbetslösa och sjukpensionärer åtminstone skall få en chans att komma tillbaka i arbete. Oppositionen vill lyfta bort arbetsgivaravgiften för alla som får ett arbete efter att ha varit bidragsberoende i mer än ett år ett år, antingen arbetslösa, sjukförsäkrade eller förtidspensionerade. Samtidigt presenteras skattesänkningar som gynnar låg- och medelinkomsttagare högerspöket är sannerligen långt borta, då är det betydligt närmare till en borgerlig regering.

\"Sverige är i ett förtvivlat behov av ett politiskt maktskifte

Mer läsning

Annons