Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nationalism exkluderar lätt andra

/

Annons

Det har snart gått fyra veckor sen Skottland beslutade sig för att med 55 procent mot 45, stanna i Storbritannien. Det var som jag ser det ett klokt beslut.

Om snart fyra veckor vill katalanska politiker ha en folkomröstning om Kataloniens frigörelse från Spanien. En viktig skillnad är att London gick med på skottarnas krav på en folkomröstning. Det tror jag var klokt, även om det var ett vågspel som inte minst högermannen David Cameron som nu styr i London, fått kritik för.

Storbritannien har den irländska frågan i färskt minne. Där är våldet under kontroll nu, men ändå inte långt borta. Trots det vågade man låta skottarna få sin omröstning. Rätt charmigt var också att skottarna såg skandinavisk jämlikhetspolitik som en förebild och kontrast till det nyliberala London. Även ur den synvinkeln var skottarnas nej till självständighet bra. Man kan väl säga att engelsmännen behöver skottarna i den kampen.

I Spanien säger både högerregeringen och den socialdemokratiska oppositionen nej till en folkomröstning, som därmed kan omvandlas till något annat, som ett nyval som skulle få samma symbolvärde som en folkomröstning.

Risken är också att denna hållning, som är helt i samklang med den spanska konstitutionen, väcker nationalisternas hat. Det är tyvärr inte alls en långsökt tanke.

Inför folkomröstningen i Skottland i september skrev den katalanska författaren Núria Amat i DN i form av ett brev till George Orwell som en gång skrev ”Hyllning till Katalonien”, om hur separatismen blivit ett livsfarligt virus, som hotar det fria intellektuella livet.

Hon skriver: ”man mäter medborgarnas katalanitet på ett barnsligt för att inte säga rasistiskt sätt.” Och vidare: ”Inte sedan diktaturen har en liknande gräns skilt vänner, släktingar och bekanta.”

De styrande under Artur Más har lagt till en sak, till den gamla föreställningen att alla som bor i Katalonien är katalaner. Han har lagt till orden: ”och de som vill vara det”. Bara de som anstränger sig för att vara katalaner får legitimitet som katalan. Det är inledningen på ett exkluderande nationalistiskt projekt, som fick ett motsvarande, om än begränsat, utrymme också inför den skotska omröstningen.

Jämför med hur illa det gått i Ukraina, där den nationalismen gått i liknande men extremare riktning. 3600 döda där kan inte skyllas på en sida. Men utan den ukrainska nationalismen hade den ryska knappast tagit sig dagens sorgliga väg.

Sant är att Ryssland annekterat Krim i strid med folkrätten. Men problemet kan inte reduceras till Putin och hans styre. Det är värre än så. Det handlar om folk mot folk. Nationalismen är ett farligt gift. Måtte Katalonien slippa något liknande.

Mer läsning

Annons