Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ni förlorar i alla fall"

/

Annons
Om Silvio Berlusconis Italien inte redan vore medlem i den Europeiska Unionen är det tveksamt om EU skulle öppna dörren för en kandidatur. Om Berlusconi alls får höjd puls när han hör värdeord som demokrati, pluralism och stabil rättssäkerhet som viktiga måttstockar för framtida medlemsländer, är det förmodligen för att han betraktar dem som irriterande randfenomen, fartbulor på vägen mot ännu mer makt och rikedom. Gång på gång har Italiens premiärminister visat att han i en konfliktsituation inte skyggar ett ögonblick för att utnyttja sin politiska makt i egna intressen. När Silvio Berlusconi i förra veckan kuppade igenom en ny italiensk vallag, bara ett drygt halvår innan nästa parlamentsval var det ett radikalt ingrepp i landets valsystem som enbart motiverades av premiärministerns egna dåliga opinionssiffror.

Sedan flera månader tillbaka har det betraktas som i det närmaste klart att Berlusconi kommer att lida ett nederlag vid nästa parlamentsval och tvingas avgå som premiärminister till förmån för vänsteroppositionens samlande namn Romano Prodi. Interna stridigheter inom regeringen, öppen kritik från koalitionsparterna av Berlusconis ledarskap och ett stort missnöje bland väljarna över den fortsatt haltande italienska ekonomin har gett Berlusconi en tydlig förlorarstämpel.

Den nya vallagen, som bland annat innebär en övergång från ett majoritetsvalsystem till en mer proportionell representation, gynnar regeringskoalitionen och Berlusconis utsikter att förbli premiärminister. Utmanaren Prodi tvingas nu välja ut ett parti inom den brokiga oppositionen för vilket han vill kandidera, något som kan komma att minska hans slagkraft. Parlamentets största parti Berlusconi hoppas givetvis att det ska bli hans eget Forza Italia kommer att ges en överrepresentation vid mandatfördelningen. Det är inte vallagen i sig som är stötande utan tidpunkten för förändringen och sättet som den genomdrivs på: kuppartat, utan bred förankring, ett försök från Berlusconis sida att klamra sig fast vid makten trots att opinionsundersökningar tyder på att en majoritet av italienarna vill få bort honom.

Vid helgens förval inom oppositionen av premiärministerkandidat vann Romano Prodi med nästan trefjärdedelar av alla röster ett starkt uttalande av stöd för den hittills partilöse, inofficielle oppositionsledaren. Ändå grumlades Prodis segerglädje inte bara av ett maffiamord på en lokalpolitiker i södra Italien utan också av bedömningarna att det nya, genomkuppade valsystemet kommer att gynna Berlusconi. \"Perderete Comunque\" ungefär något i stil med \"Ni kommer att förlora i alla fall\", stod det på ett plakat som oppositionens parlamentsledamöter höll upp i samband med beslutet om vallagen. För Italiens framtids och EU:s anseendes skull kan man bara hoppas att de får rätt.

Mer läsning

Annons