Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordkorea i nya samtal?

/
  • Nordkoreas diktator Kim Jong Il kärvar i flerpartssamtalen om landets kärnvapenprogram.

Annons
Så var det då dags att återuppta samtalen mellan Nordkorea, USA, Japan, Kina och Ryssland. Syftet med samtalen är att förmå regimen i Pyongyang att skrota sitt kärnvapenprogram, men det är fortfarande oklart om landet verkligen besitter några sådana vapen. År 2002 meddelade USA att man misstänkte att Nordkorea hade ett hemligt program för upparbetning av uran, och följande år lämnade Nordkorea icke-spridningsavtalet för kärnvapen. Sedan dess har flerpartssamtal om saken pågått med kortare och längre avbrott.
I början av år 2005 uttryckte analytiker förhoppningar om att samtalen snart skulle komma att återupptas, men istället förklarade sig Nordkorea då vara en kärnvapenstat.
Det kom att dröja ända till juli i år innan parterna kunde sätta sig vid samtalsbordet. Förhandlingarna strandade dock efter någon vecka och återupptogs först i september. Den 19 september nåddes vad som i massmedierna beskrevs som en historisk uppgörelse, då Nordkorea meddelade att man gick med på att skrota sina kärnvapen, samtidigt som man skulle återgå till icke-spridningsavtalet. USA lovade att inte angripa landet och Sydkorea garanterade att inga kärnvapen kommer att finnas på den koreanska halvön. Nordkorea fick även löfte om bistånd i form av mat och energi.
Nordkorea lovade alltså att avstå från kärnvapen men förbehöll sig rätten till civil kärnkraft. Det energifattiga Nordkorea önskar en lättvattenreaktorför civilt bruk. De övriga parterna respekterade detta och lovade att återkomma till frågan om en lättvattenreaktor vid "lämplig tidpunkt". Enligt Washington kan detta "lämpliga tillfälle" komma först efter det att Nordkorea helt har avvecklat och nedrustat sitt kärnvapenprogram.
Septemberöverenskommelsen sågs som ett stort framsteg. President George Bush menade att det nu gällde att ha en tillräckligt bra verifieringsmetod och rätt mekanismer för att kunna kontrollera att Nordkorea höll sig till avtalet. Mindre än ett dygn senare kom dock ett uttalande från den nordkoreanska ledningen, där man krävde en lättvattenreaktor som en förutsättning för att avveckla sitt kärnvapenprogram.
Vad kan vi då förvänta oss av denna femte förhandlingsomgång? Kommer parterna att nå ett konkret och verkligt resultat? Frågan om en lättvattenreaktor kommer att bli det heta diskussionsämnet. USA litar inte på kombinationen Nordkorea och atomenergi i någon form.
Det återstår att se om Nordkorea kan och vill avstå från lättvattenreaktorn för civilt bruk. Det handlar även om att den nordkoreanska ledningen vill kunna gå ur förhandlingarna utan att förlora ansiktet. Att ge upp kravet på en lättvattenreaktor eller för den delen att villkorslöst tillåta internationella inspektörer skulle ses som en alltför stor eftergift. Detta innebär en svår balansgång för alla parter.

Mer läsning

Annons