Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrland tog hem största vinsten

/

Annons

En svetsare från Örnsköldsvik. Arton sossar och sex Miljöpartister. Tolv kvinnor och tolv män.

Fyra är födda i utlandet, och två är under 30 år.

Ett par skåningar, ett par göteborgare – Anna Johansson ser jag som ett framtidsnamn – och i varje fall en som i dag är norrlänning.

Det handlar om Sven-Erik Bucht (S) från Haparanda, Socialdemokraten vars främsta merit ligger i att han övertalat Ikeas Ingvar Kamprad att bygga ett Ikea i gränsstaden vid Torne älv.

Det är ju ärligt talat ingen dålig merit. Så är han omtalat kunnig om näringslivsfrågor också. Och han vet vad regionalpolitik betyder.

Sen har vi några till från norr också. För Kristina Persson (S) bördig från Östersund, blir utnämningen till minister i statsrådsberedningen lite av en comeback i rampljuset. Hon har tidigare varit både vice riksbankschef och landshövding i Jämtlands län.

Margot Wallström (S) som med sina meriter tycks vara sällsynt lämpad för posten som utrikesminister med EU-frågorna på sitt bord, har liknande meriter genom sin uppväxt i Västerbotten. Fast värmlänningarna gör säkert anspråk på henne nuförtiden.

Den nye energiministern Ibrahim Baylan (S) har många år i Umeå att peka på. Går vi längre ut i periferin så har vi Gabriel Wikström (S) med rötter i Bergslagens skogar, den förste sittande SSU-ordförande som får bli minister, med familjekontakter i Sundsvall.

Vidare är den lite överraskande kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP) ihop med en skådespelare från Strömsund.

Nu har jag väl gått över gränsen med geografin. Men det saknar inte betydelse att vi har ministrar som vet vad Norrland och skogslandet är. Till det senare räknas även försvarminister Peter Hultqvist (S) från Dalarna.

Miljöpartiet har utöver kultur och bistånd, fått tunga poster i form av ansvaret för skola, miljö och bostäder.

Men i samtliga fall finns det ett dubbelkommando i departementen så att båda partierna har ministerposter. Det låter som en klok tanke både för regeringen i sin helhet och för de två samarbetspartierna, och då speciellt för det mindre partiet i samarbetet, som annars riskerar att bara förknippas med ett fåtal sakfrågor.

Sammanfattningsvis presenterades i går en regering med både väntade namn och överraskningar. Det förefaller som om Löfven valt att gå Göran Perssons väg i form av överraskande utnämningar och personer som då får sin politiska plattform genom honom.

Synd bara att inte hans gamla vapendragare från Örnsköldsvik, Elvy Söderström, fick plats. Men hon har säkert nya uppdrag i sikte. Och till sist vad gäller geografin. Norrland fick ju statsministerposten. Det är stort.

Mer läsning

Annons