Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det hög tid att tala politik

Annons

Att skriva årets första riksdagskrönika efter det fasansfulla, vidriga terrordådet i Paris känns både svårt och olustigt. Oavsett vad jag tänkte skriva om förbleknar det i skuggan av detta ofattbara angrepp på demokrati, yttrandefrihet och människovärde. Innan skuldfrågorna är utredda känns det ändå viktigt att säga att vi måste undvika att ställa människor och grupper mot varandra. Mer konflikt och konfrontation är inte lösningen.

Det öppna samhället är sårbart. Att skydda sig mot denna typ av händelse är sannolikt i det närmaste omöjligt. Ett samhälle som skulle omöjliggöra ett dåd av denna typ, vill vi ha det? Vill vi leva i ett sådant samhälle? För min del är svaret nej.

För det andra, vi måste värna demokratin och det öppna, bejakande samhället. Det handlar om att vårda och vara rädda om det vi har. Demokrati och öppenhet kräver sitt försvar.

Lite långsökt, men ändå så för det över till den inrikespolitiska situationen, nu veckan innan riksdagen återupptar sitt arbete. Det blir inget extra val, det blev en decemberöverenskommelse.

Vad innebär den och hur kommer det att påverka riksdagen och den svenska politiken resten av denna mandatperiod och inför valet 2018?

Decemberöverenskommelsen påverkar nog inte bara riksdagens arbete, utan i det kortsiktiga perspektivet tydligen i än högre grad de borgerliga partiernas inre liv. Konvulsionerna tycks vara störst inom moderaterna, av alla debattartiklar att döma.

Är då decemberöverenskommelsen så förkastlig som dess främsta kritiker påstår? Ett sätt att bedöma det kan vara att läsa den liberale skribenten Per T Ohlssons utmärkta krönika i Sydsvenska Dagbladet 4 januari: Decemberöverenskommelsen: Kohandel för vår tid. Att jämföra situationen på 1930-talet med dagens är inte helt relevant, men har på några områden tydlig bärighet.

En gemensam nämnare är att ta ansvar för att den parlamentariska demokratin ges förutsättningar att fungera i en tid då extremism och intolerans breder ut sig, i Sverige och i Europa.

Nu innehåller ju decemberöverenskommelsen mer än bara hur en minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget i riksdagen. Den innehåller också en överenskommelse om blocköverskridande samtal och arbete inom tre viktiga områden, pensioner, försvar- och säkerhet samt energipolitiken.Bra så. Sverige behöver mer av pragmatiskt politiskt arbete inom en rad områden, inte mer av motsättningar och plakatpolitik.

Nu är hög tid att fokusera på det vardagliga, slitsamma, ibland lite tråkiga politiska arbetet och mindre på det politiska spelet. Nu är det alltså dags för politik. Jag ser med förväntan framåt.

Mer läsning

Annons