Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu börjar jakten på papperslösa igen

/

Annons

Grundidén med Europeiska Unionen är den fria rörligheten. Om du inte ser icke-europeisk ut, vill säga. Under måndagen drar det Reva-liknande projektet Mos Maiorum igång bland EU:s medlemsländer för en två veckor lång gemensam polisiär insats med syfte att hitta illegala invandrare.

Det är organisationen Statewatch som har läckt ett dokument där det framgår att EU:s ordförandeland Italien i somras bjöd in till den frivilliga operationen, och där svensk polis har bekräftat Sveriges deltagande. Liknande insatser av inre utlänningskontroll har pågått sedan 2001 på uppdrag av EU, och under tidigare insatser har majoriteten av EU:s medlemsländer deltagit. Men det var först under förra årets REVA-insats som debatten blossade upp då det framkom att polisen i Stockholm använde sig av rasprofilering när de genomförde sina kontroller i tunnelbanan.

Även gränspolisen på Arlanda har medgett att de använder sig av rasprofilering för att uppnå de höga kvantitativa målsättningarna som satts för de inre gränskontrollerna. Detta trots att det finns tydliga restriktioner på att inre utlänningskontroller inte får genomföras på en individ endast för att denne ser utländsk ut. Enskilda poliser vittnar om att det varken är en rättssäker eller effektiv metod som drabbar tiotusentals oskyldiga.

Det är inte svårt att gissa att rasprofilering kommer vara det främsta verktyget för att uppnå målet i den kommande EU-insatsen, en insats som Europaparlamentarikern Malin Björk (V) liknar vid en Reva-aktion på steroider.

Under en tid då kriget i Syrien och IS terror medför ett högre flyktingtryck i Europa signalerar den kommande aktionen att Europas murar växer sig allt högre för omvärlden. Det är svårt att se Mos Maiorum som något annat än ett led i EU:s kriminalisering av papperslösa och flyktingar, där ett utomeuropeiskt utseende är tillräckligt för att väcka misstanke.

Lovisa Arvidsson

Mer läsning

Annons