Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu går det nyliberala frälset upp i falsett

/

Annons

Vinsten i välfärden ska bort, säger Vänsterpartiet. Vinsten ska inte få vara drivkraften i välfärden, säger Socialdemokraterna.

Skillnaden ska inte överdrivas.

Ingen vinst är inte detsamma som förlust. Frågan gäller om vinsterna, skapade på en konstruerad marknad där priset inte styr, ska återinvesteras eller delas ut till aktieägarna. I dag sker det dessutom alltför ofta obeskattat i skatteparadis.

Det finns en bred kritik bland medborgarna mot detta. Långt in i borgerliga väljarled faktiskt.

Det kommer förstås inte att hindra de storförtagare som finns i branschen att slåss med näbbar och klor för att få behålla sina vinstmöjligheter. Demokratin har genom avregleringar och privatiseringar gett dem stora ekonomiska resurser att möta varje politisk åsikt som de finner obekväm.

När Jonas Sjöstedt (V) i går satte en tidsgräns för dessa företags vinstuttag till första januari 2017 så gick man upp i falsett.

Svenskt Näringslivs nya VD Carola Lemne säger till TT att Sjöstedt är förblindad av sin ideologi och att förslaget är ”oanständigt”. Centerns Martin Ådahl kallar det hela en krigsförklaring mot alla som har barn i friskolor eller går till en privat vårdcentral. Som om alla skulle läggas ner på en enda gång.

I så fall bör vi alla ställa oss frågan: Är vinstuttagen den enda drivkraften för dessa företagare.

Betyder då god vård eller bra skola ingenting för alla dessa företagare?

De borgerliga brukar fråga: Hur kan det komma sig att privata byggare får ta ut vinst när de bygger en skola medan den som driver skolan inte får det? Svaret är att ett bygge kan specificeras. En remiss från en vårdcentral eller en extraresurs i skolan måste beslutas från fall till fall.

Som medborgare vill jag då veta att det inte är det privata vinstintresset som styr min vård eller stödet till mitt barn. SVB-företag (se nedan) kan vara en lösning på hur förändringen ska genomföras. Svante Säwén

Mer läsning

Annons