Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny politisk karta

Annons
Vi går spännande tider till mötes fram till valet 2006. Visserligen ser Nils Lundgrens Juni/septemberlista och Gudrun Schymans Fi inte ut att ta sig in i riksdagen med utgångspunkt i den senaste Ruab-undersökningen. Ändå kan den politiska kartan komma att ritas om helt och hållet. Det sämsta med resultatet ur alliansens synvinkel är att kd hamnar utanför riksdagen (3,3 procent) och att centern backar till 4,9 procent. För vänsterblocket gäller att miljöpartiet åter minskar och hamnar farligt nära samma spärr med 4,6 procent.
Kd och mp kan alltså mycket väl ramla ur riksdagen, ja till och med centern (även om det vore en skräll om den trogna kärnan av väljare övergav partiet). Fortsätter sedan vänsterpartiets dödsspiral är knallsensationen ett faktum. Dagens sju riksdagspartier kan mycket väl reduceras till fem eller rent av fyra. De förlorade mandaten kommer då att regna över partierna ovanför spärren.
Vilket parti skulle du rösta på om det vore val i dag? Mellan den 30 maj och 8 juni har 1 352 svenskar har fått denna fråga av opinionsföretaget Ruab. Svaren innebär att en majoritet av de tillfrågade vill ha en ny regering och moderaterna har markant fler sympatisörer än socialdemokraterna. Resultatet förvånar föga, omsatt i praktiken skulle det innebära ett regeringsskifte. Den borgerliga alliansen leder stort. En god regel är dock att aldrig lita på opinionsundersökningar. (Därmed inte sagt att vi vill gå så långt som statsministern tidigare gjort. Förargad över ett tidigare resultat talade Göran Persson om ett opinionsinstituts "erkänt" dåliga kvalité.)
Och visst är det så att prognosernas säkerhet svajar. Det är trots allt sällan fler än 2 000 väljare som intervjuas och det är skillnad på att svara i telefon framför att välja bland sedlarna i vallokalen. Men faktum är att Ruab var extremt träffsäkra i sin prognos hösten 2002. En vecka före riksdagsvalet visade deras siffror att kd, c, fp och m, tillsammans skulle få drygt 45 procent av rösterna. Det faktiska utfallet blev 44 procent. De tre partierna i vänsterblocket spåddes i sin tur få 52,6 procent. Valresultatet blev 52,9 procent. Ruabs prognoser låg sannerligen inom den så ofta omtalade felmarginalen. Likaså spådde Ruab hyfsat rätt om utgången i folkomröstningen om euron trots en mycket stor andel osäkra väljare.

" Ruab var extremt träffsäkra

Mer läsning

Annons