Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyanlända måste snabbt lära sig svenska

/

Annons

Sammansättningen av gruppen personer som har kommit till Sverige i flykt undan krig och katastrofer är mångfacetterad. Den består av allt från personer som knappt har genomgått någon som helst utbildning i sina hemländer till högutbildade personer inom yrken där bristen i Sverige är akut.

I måndags kunde ST berätta att det till Västernorrland nyligen har anlänt tolv läkare och åtta tandläkare. Här finns möjligheter som samhället måste ta vara på. Det handlar om att snabbt försöka få dessa personer att lära sig svenska och om att de ska kunna få sina utländska examina validerade i Sverige, så att de kan börja jobba så fort som möjligt.

Det senare är viktigt. Det framstår inte som helt rimligt att det ska behöva ta åtta, nio månader för Socialstyrelsen att göra bedömningen om en utbildning är acceptabel eller om den behöver kompletteras.

Naturligtvis måste processen vara noggrann, ingen ska få svensk läkarlicens utan att ha fullgoda kunskaper. Men det finns ingen större anledning att anta att läkarutbildningen i Syrien skulle vara märkbart sämre än den svenska motsvarigheten. Och finns det områden där kunskaperna brister så måste det gå att ordna kompletterande kurser för att täppa till dessa luckor.

Att inte ta tillvara de kunskaper som många nyanlända har är ett enormt slöseri. Extra mycket så inom vården där läkarbristen är stor och landstinget årligen tvingas betala mycket stora summor för att täcka upp med så kallade stafettläkare.

Självklart är utmaningen större för de personer som knappt har gått i skolan alls i sina hemländer. Tröskeln för att lära sig ett nytt språk är betydligt högre om både läs- och skrivförmågan är låg redan för modersmålet.

Oavsett vilken kategori man tillhör – det finns naturligtvis fler än de två extremerna med ingen eller mycket hög utbildning – så borde undervisning i svenska sättas in så fort det bara går när en person anländer till Sverige. Det finns ingen anledning att vänta och skjuta det på framtiden. Ju snabbare en nyanländ person lär sig svenska, desto snabbare kommer det att gå för personen att etablera sig på arbetsmarknaden och därmed på allvar bli en del av det svenska samhället. Grundläggande kunskaper i svenska är nödvändiga nästan oavsett vilket jobb vi talar om.

Processen måste snabbas upp på alla håll, det skulle gynna både den nyanlände och samhället.

Mer läsning

Annons