Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt parti kan röra om i den politiska grytan

/
  • I veckan hölls första upplagan av #timråtycker där politiken i Timrå avhandlades.

Annons

Timrå är, har alltid varit och kommer även efter valet att vara en mycket röd kommun. Socialdemokraterna har hållit i taktpinnen och styrt Timrås politik med en järnhand. Det krävdes en så kallad regnbågsallians, bestående av fullmäktiges samtliga övriga partier i en ohelig allians, för att knuffa S och kommunalrådet Kenneth Westberg från tronen under åren 1998 till 2002.

Regnbågsalliansen hade föga gemensamt förutom sin vilja att få bort S från makten, när detta väl var uppnått så fanns inte så mycket mer. Det borgade för en comeback av ett pånyttfött S valet därpå. På ett sätt var regnbågsalliansen nyttig, den fick S i Timrå att bli lite mer ödmjukt och modernt. Sedan 2002 styrs Timrå åter av S, nu med Ewa Lindstrand som kommunalråd.

Timrå har utvecklats relativt väl under Lindstrands fögderi. Kronan på verket får sägas vara att kommunen under Lindstrands ledarskap har fått den hedersamma utmärkelsen Norrlands bästa företagsklimat. Men precis som sin föregångare, Kenneth Westberg, så anklagas Lindstrand nu för maktfullkomlighet och fulspel.

Denna gång kommer anklagelserna dock inte främst från oppositionen, utan från de egna leden. Arbetarekommunens tidigare ordförande Leif Johansson och fem ytterligare personer har uteslutits ur S sedan de har bildat utbrytarpartiet Nätverk Timrå. Formellt så bildades Nätverk Timrå som en reaktion på det missnöje som finns med hur skolan har styrts och de resurser som skolan har getts i Timrå, men det är tydligt att det också finns personmotsättningar i bakgrunden. Lindstrand och Johansson är uppenbarligen som hund och katt, något som vi i veckan har kunnat se i Mittnytt, där de har kastat anklagelser mot varandra.

Jag håller det absolut inte för uteslutet att Nätverk Timrå lyckas ta sig in i fullmäktige, även om det alltid är svårt att uppskatta nya partiers stöd. Det skulle kunna röra om lite i grytan. S har i dag 24 av fullmäktiges 49 mandat, skulle det nya partiet kunna knycka några av dessa mandat så är Lindstrands majoritet i fara. Inget är klart förrän väljarna har sagt sitt.

Frågan är hur Nätverk Timrå skulle agera i en situation där de har möjlighet att fälla det nuvarande styret? Personerna som har grundat närverket är trots allt socialdemokrater i grunden och de lär knappast stå de borgerliga partierna – eller för den delen Sverigedemokraterna – närmare.

Med jämna mellanrum, och ofta just i valrörelser, brukar frågan om att slå ihop Sundsvall och Timrå dyka upp på dagordningen. På senare tid är det främst Folkpartiet som har drivit frågan. Folkpartiet i Timrå lyfter i detta val fram en kommunsammanslagning som sin viktigaste fråga i valet. Jag undrar om det är särskilt klokt. Förslaget tycks vara mer populärt i Sundsvall än i Timrå. Det är lätt att förstå varför.

Självklart finns en oro för att Timrå i en gemensam storkommun skulle bli en kommundel som glöms bort – ungefär som Matfors, Stöde eller Njurunda – när fokus ligger på mer centrala delar av Sundvall. Det finns såklart samordningsvinster att göra med en sammanslagning, gemensam administration till exempel, men Timrå är samtidigt en tillräckligt stor kommun för att klara sig själv. Med sina 18 000 invånare är Timrå inte på något sätt en av landets minsta kommuner.

Jag lutar åt att fördelarna med en sammanslagning av de två tvillingkommunerna överväger, men det hela bör utredas mer grundligt. För att en sammanslagning ska bli av måste det bli en vinst för båda kommunerna; inte så att Sundsvall äter upp Timrå.

Mer läsning

Annons