Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt styre – ny budget – ny politik

/

Annons

Det nya landstingsstyret är på plats. Socialdemokraternas Elisabeth Strömqvist är tillbaka som kommunstyrelsens ordförande. Erik Lövgren (S) från Ånge blir vice, och Ewa Back (S) från Sundsvall tar över ledningen av hälso- och sjukvårdsnämnden.

I samarbetet ingår nu också både Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Detta gjorde att det budgetförslag som nu gick igenom i oenighet men utan rösträkning, presenterades som kommunstyrelsens förslag.

Utan skattehöjning och med ett väldigt underskott på 210 miljoner för landstinget som helhet och med hela 280 miljoner för sjukhusen, så är det inget lätt uppdrag den nya majoriteten fått av väljarna.

Finns det då något positivt i bilden? Det råder bred enighet om att de länskliniker som nu införs går i rätt riktning. Hur stora besparingarna till sist kan bli är ännu skrivet i stjärnorna.

I den mån en effektivare chefsorganisation frigör resurser så att läkare kan återgå till att vara läkare, kan man hoppas på en dubbel effekt i den mån man kan minska svindyra stafetter.

Stort hopp ställs också till att den ekonomiska redovisningen ska bli bättre. På det tidigare borgerliga styret har det låtit som det problemet redan varit löst. Men årets chocksiffror i form av snabbt ökande underskott talar ett annat språk.

Fast optimisterna – också i det nya rödgröna styret – tror att man är på rätt väg i denna sak. Det är klart att den politiska styrning som tidigare haft en lång ekonomisk eftersläpning att ta hänsyn till, ges andra möjligheter om man snabbt får klart för sig när underskotten skenar.

De borgerliga som satte ordning i ekonomin som sin huvuduppgift vill nu helst diskutera andra saker. Deras första år gick bra ekonomiskt eftersom det sparpaket som genomfördes, som bidrog till de rödas valförlust, fick genomslag. Året därpå fick man hjälp av återbetalda sjukförsäkringspengar. Sen har det gått utför.

Så nu föredrar de borgerliga att diskutera saker som när röda vallöften som fri primärvård ska uppfyllas – som om de kunde införas omgående. Man alla får börja från början.

Önskvärt vore förstås att oppositionen också förhåller sig konstruktiv. Trots allt har det funnits en bred samsyn i både sparpaketet före förra valet, i ekonomistyrningen och i bildandet av länskliniker.

Jag gissar att Moderaterna som vanligt väljer konfrontation. Men ett tecken på att Centern tänker vara mer konstruktiva kom i debatten om Hans Stenbergs S-motioner om vita jobb i LOV och upphandling. Krav som innebär att sociala krav ställs på företagen så att inte dåliga villkor för personalen blir konkurrensmedlet.

I den frågan blev återremiss nödvändig för att den nya majoritetens krav på skydd för löntagarna skulle kunna arbetas in.

Moderaterna ville då driva igenom dagens ofullständiga regler, men Centern insåg att de måste arbetas in, sen fullmäktige antagit motionerna. Det tyder på en realism som bådar gott.

Vad gäller ekonomin finns anledning att vara pessimist även om de som nu tar över inte vill se saken i svart.

Viktig blir budgetomröstningen i riksdagen till veckan, som ger landstinget större intäkter om de rödgröna vinner. Siffror mellan 30 och 100 miljoner flyger i luften beroende på hur man räknar. Det är upp till bevis för landstingets rödgröna.

Mer läsning

Annons